16932

Is een rechtsbijstandverzekering afsluiten zinvol?

Is een rechtsbijstandsverzekering afsluiten zinvol? Je hoopt natuurlijk van niet, maar ook als particulier kan je in een juridisch conflict terecht komen. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je daarbij tegen de vaak zeer hoge juridische kosten die dat met zich mee kan brengen. Lees hieronder dat het, juist als particulier, verstandig kan zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Wel of niet verplicht?
Een rechtsbijstandsverzekering is in Nederland niet verplicht en wordt daarom meestal snel vergeten bij het afsluiten van de verzekeringen. Er wordt vaak pas aan gedacht als men daadwerkelijk in een juridisch conflict verwikkeld raakt, maar op dat moment is het eigenlijk al te laat. Zo zijn er talloze voorbeelden van situaties op te noemen, waarbij deze verzekering voor een particulier belangrijk is om af te sluiten. Met deze verzekering hoef je het geschil niet zelf op te lossen, maar neemt de verzekeraar je de kwestie uit handen.

Wat zijn de maandelijkse kosten?
Een rechtsbijstandsverzekering is niet de goedkoopste verzekering voor een particulier. Wil je heel uitgebreid verzekerd zijn? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Toch zijn de eventuele juridische kosten die je met een rechtsbijstandsverzekering vermijdt, een stuk hoger dan de maandelijkse kosten van de verzekeringspremie. Gemiddeld ben je zo’n € 100,- tot € 300,- per jaar kwijt. Dit kun je zelf online uit rekenen bij verschillende aanbieders.

Waar kun je de rechtsbijstandsverzekering voor gebruiken?

Conflicten
In het dagelijks leven kunnen er allerlei conflicten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval, een burenruzie, een conflict bij de aankoop of verkoop van een woning of een conflict met je werkgever.

Conflict met buren
Burenruzies kunnen soms hoog oplopen. Er zijn talloze situaties waardoor er een conflict tussen buren kan ontstaan. Er kan bijvoorbeeld geruzied worden over de overhangende takken, de erfgrens, geluidsoverlast, het plaatsen van bijvoorbeeld een schutting of een schuur, of over bouwplannen. Als het conflict al wat langer duurt of de emoties hoog oplopen, kan het lastig zijn om er samen uit te komen. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan vaak een oplossing.

Conflict met werkgever
Het kan altijd voorkomen dat je in conflict raakt met je werkgever. Er kan bijvoorbeeld onenigheid zijn over de reden van ontslag, er kunnen contractuele problemen ontstaan of een conflict omtrent zwangerschapsverlof of pensioen. Het is dan fijn om er niet alleen voor te staan, want het kan soms best lastig zijn om tegenover je werkgever te staan in een conflict.

Verkeersongeval
Een conflict vanwege een verkeersongeval komt heel vaak voor. Je kan bijvoorbeeld aangereden worden op de fiets, als voetganger of als bestuurder van een auto of bromfiets. Er kan dan een conflict ontstaan over wie de schuldige partij is. Daarbij is het zinvol om juridische hulp te vragen aan een specialist van de verzekeraar. Deze kan ook helpen bij het verhalen van de schade bij de schuldige.

Beeld: Shutterstock door Sasenki | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes