19139

Invloed van jarenlang roken op immuunsysteem schokkend

We weten dat roken slecht is, maar we realiseren ons misschien niet dat het zelfs nadat je gestopt bent nog steeds invloed kan hebben op je immuunsysteem, zoals nieuw onderzoek aantoont.

Heb je hulp nodig bij het stoppen van roken? Check dit dan even!

Bekende ziektes roken
Bij ziektes door roken denken we meestal aan longkanker, hartaanvallen of beroertes. Maar het beïnvloedt ook je immuunsysteem, wat nog een goede reden is om er nooit mee te beginnen. Roken op immuunsysteem schokkend! En zelfs als je stopt, blijft die invloed nog jarenlang aanwezig.

Het onderzoek
Dit onderzoek laat volgens CNN zien dat roken het vermogen van je lichaam om infecties te bestrijden meteen en op lange termijn vermindert. Het vergroot ook het risico op chronische ontstekingsziekten zoals reuma en lupus, die te maken hebben met je immuunsysteem.

De onderzoekers wilden begrijpen hoe 136 verschillende dingen, zoals levensstijl, geld, eten, plus dingen zoals leeftijd, jongen of meisje zijn, en genen, de manier waarop je lichaam zich tegen ziektes verdedigt, beïnvloeden. Ze namen bloedmonsters en testten die met veelvoorkomende ziekteverwekkers, zoals de E. coli-bacterie (ook wel de poepbacterie genoemd) en het griepvirus, om te zien hoe het immuunsysteem reageert.

Roken veroorzaakte het grootste verschil in hoe het immuunsysteem reageerde, gevolgd door gewicht. Het opsteken van een sigaret had bijna net zoveel invloed op de immuunrespons als dingen zoals leeftijd of geslacht.

Herstel na stoppen niet volledig
Wat opviel was dat wanneer mensen stopten met roken in het onderzoek, hun immuunrespons wat verbeterde, maar het duurde jaren voordat het weer normaal was. Dus zelfs als je gestopt bent, kan roken nog steeds invloed hebben op je immuunsysteem. Dr. Albert Rizzo voegt toe: “Dit zou kunnen verklaren waarom ex-rokers nog steeds ziektes kunnen krijgen zoals COPD, zelfs nadat ze gestopt zijn”.

Roken grootste oorzaak van ziekte en sterfte
Roken is nog steeds de grootste reden waarom mensen ziek worden en sterven in Nederland. Meer dan de helft van de mensen die blijven roken, overlijdt eraan. Dat zijn elk jaar meer dan 19.000 mensen. Dus, stoppen met roken zo snel mogelijk! Heb je hulp nodig bij het stoppen van roken? Check dit dan even!

Beeld: Shutterstock by: Guido Benedetto | Bron: margriet | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes