17429

In deze maand mogen de winterbanden eraf

Winterbanden wisselen, wanneer hoor je dat te doen? De meeste mensen weten niet wanneer dit precies moet en daarom komt deze vraag veelvoudig voor. Deze vraag is goed te beantwoorden met een aantal ezelsbruggetjes. Lees hieronder verder!

Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht zoals in sommige andere landen. Je kunt er zelf voor kiezen wanneer je de winterbanden er wel of niet onder zet. Dit heeft meestal te maken met een wintersport vakantie of gewoon omdat het jou een veiliger gevoel geeft om met winterbanden te rijden.  Echter wordt het in Nederland aangeraden om de zomer te wisselen voor de winterbanden. Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn deze banden beter geschikt voor temperaturen onder de 7 graden. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en meer veiligheid als er sneeuw of ijs ligt. Ook als het dus vriest of wat kouder wordt, is het al van belang dat je winterbanden onder de auto hebt liggen.

Waarom winterbanden wisselen?
Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel dat is afgestemd op gladheid, natheid en een winters wegdek. Doordat winterbanden een dieper profiel hebben, bieden ze ook weerstand tegen aquaplaning. Je kunt echter niet met winterbanden blijven rijden tijdens de zomermaanden. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden wordt, slijten deze banden sneller. Dit geldt natuurlijk ook andersom: als je je zomerbanden in de winter onder je auto laat liggen, slijten deze ook sneller. Wissel dus altijd je banden om! In deze maand mogen de winterbanden eraf: mei.

Ontdek de toekomst van elektrisch rijden met de geavanceerde Hyundai KONA. Klik hier!

In deze maand mogen de winterbanden eraf
Zodra in Nederland de temperatuur weer stijgt, zakt de noodzaak voor winterbanden. Michelin raadt aan de winterbanden eind maart te verwisselen voor zomerbanden. Dus als de klok wordt verzet, is dit een mooi eindpunt van de winterbanden. Ook kun je het onthouden als de ‘r’ uit de maand is. Als dit geval is, kunnen de zomerbanden erom! Vanaf september kunnen de winterbanden onder de auto en vanaf mei kunnen deze dus verwisseld worden naar zomerbanden. Verder wordt aanbevolen om winterbanden te wisselen als de temperatuur boven de 7 graden is.

Buitenland
Als je in de winterperiode met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, is dit een ander verhaal. Je dient winterbanden te hebben als je door een van deze landen gaat: Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland. Als je van plan bent om in een of meer van deze landen op vakantie te gaan, dan is het verstandig om daarna de winterbanden pas te wisselen.

Beeld: Shutterstock by: zedspider  |  Bron: autobandencheck  |  Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes