16971

Hoe zorg je ervoor dat de afvalcontainer niet stinkt?

Hoe zorg je ervoor dat de afvalcontainer niet stinkt? Wanneer de temperaturen weer gaan stijgen is de kans groter dat de afvalcontainer gaat stinken. Hoe voorkom je dit? We leggen het uit.

Hoe maak je de kliko schoon?
Wanneer de bak leeg is dan kan je deze of met een tuinslang of met emmers water spoelen totdat alle losse vuildeeltjes eruit zijn. Dan kan je het beste een sopje maken met soda of groene zeep, dit zorgt ervoor dat geurtjes verdwijnen. Is de bak erg vies dan kan het beste het sop even een uurtje laten intrekken. Spoel daarna schoon met water. Eventuele vastgekoekte resten zijn dan als het goed is ook opgelost.

Hoe voorkom je geurtjes?
Soda is een wondermiddel om vieze geurtjes in je vuilnisbak te voorkomen. Je kan wat soda op de bodem van je vuilnisbak of rechtstreeks in je vuilniszak strooien. De soda zorgt ervoor dat geurtjes worden geabsorbeerd. Een ander efficiënt middel tegen geurhinder is kattenbakvulling. Als je wat kattenbakvulling op de bodem van je vuilnisbak legt, zal die ervoor zorgen dat de geuren en vloeistoffen in de vuilnisbak worden geabsorbeerd. Als de kattenbakvulling heel vochtig is, haal je het weg en strooi je een nieuw laagje erin. Als je een nieuwe vuilniszak plaatst kan je op de bodem van de zak het beste een laagje krantenpapier leggen. Voor je gaat slapen leg je ook best een laagje krantenpapier op de bovenste laag afval in de vuilnisbak. Het papier absorbeert dan de geurtjes en zorgt ervoor dat deze zich niet verspreiden.

Houd de container zo koel mogelijk
Om geurhinder te vermijden, zet je de container bij voorkeur niet in de zon, maar wel op een koele plaats. Het is ook zeer belangrijk om het deksel van de GFT-container gesloten te houden, zodat er geen vliegen in de container kunnen komen die voor maden zorgen. Handig weetje: een beetje verse klimop in je container is zeer doeltreffend tegen maden. Ook een nylonkous met daarin een mottenbal helpt tegen het bestrijden van maden.

Zorg dat er geen restjes achterblijven
Om te vermijden dat er restjes vuil blijven zitten in de container, is het slim om een opgevouwen krant onderin de container te leggen.
Het is aangeraden om je afvalcontainer bij elke leging aan te bieden, ook als hij nog niet helemaal vol is. Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat de container leeg is. Je kan ook aan je buren vragen om de container op de dag van de leging buiten te zetten.

Beeld: Shutterstock door Ljupco Smokovski | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes