17037

Hoe voorkom je storm- en waterschade?

Er is sprake van een stijging in het aantal stormen de laatste jaren. Dit betekent dat er jammer genoeg ook vaker schade aan huizen is die door deze stormen ontstaat. Is het mogelijk om deze schade te voorkomen of te beperken? We zetten een aantal tips op een rijtje.

Let op met losstaande spullen of voorwerpen
Als er storm wordt voorspeld, berg dan je tuinstoelen, parasols en losse overkappingen op en maak je de plantenbakken vast. Zo zorg je ervoor dat er niets kan gaan vliegen en schade aan je huis of bij de buren kan veroorzaken.

Controleer je dak
Liggen al je dakpannen nog op de juiste plaats? Als dat niet het geval is, kan er bij een fikse regenbui water binnen of krijgt de wind vrij spel onder het dak. En dan kan één hevige windstoot zware gevolgen hebben voor je eigen huis, maar ook dat van de buren, of zelfs voor voorbijgangers. Check je dakpannen grondig en laat je dak herstellen als je twijfelt. Controleer tegelijkertijd ook of je zonnepanelen nog goed vast zitten.

Zijn je bomen goed onderhouden?
Bomen die in slechte conditie verkeren, hebben brozere takken en zijn vaak minder goed verankerd in de grond. Een stevige storm kan takken doen afwaaien of zelfs de hele boom uit de grond rukken. Met mogelijk grote schade tot gevolg. Ga dus regelmatig de staat van je bomen na en onderhoud ze zo goed mogelijk. Bomen die niet meer te redden zijn, kap je beste voor de herfst eraan komt.

Check je dakgoten
Vallende bladeren, takken en allerhande vuil kunnen je dakgoot verstoppen en op termijn lekken veroorzaken. Waterschade binnen en buiten is dan vaak het gevolg. Natte bladeren verzwaren je dakgoot ook, waardoor ze gaat doorhangen, loskomt en sneller afwaait bij stormweer. Controleer je dakgoot dus regelmatig en maak deze voor en na de winter schoon.

Wees alert bij vochtplekken
Detecteer je een vochtplek op een muur of plafond, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak voor het erger wordt. Sijpelt er ergens water binnen via een raam of deur? Of zijn er barsten in een muur? Dicht de spleten en laat water niet langer binnensijpelen.

Wees waakzaam voor de vrieskou
Vrieskou is een boosdoener voor veel woningen. Want water zet uit en kan leidingen doen springen. Maak dan ook waterleidingen en kranen die aan vriestemperaturen blootgesteld zijn leeg voor de eerste nachtvorst en isoleer ze. Doe dit zeker in ruimtes die een tijdje leeg staan in de winter, zoals een garage of berging. Vergeet ook het kraantje buiten niet.

Is stormschade gedekt?
Verzekeraars vergoeden schade door storm en insijpelend water bij alles dat nagelvast zit aan de woning. Maar niet alle opstalverzekeringen bieden dezelfde waarborgen en voorwaarden. Kies daarom voor een sterke woningverzekering, die financieel en praktisch voor gemoedsrust zorgt. Een uitgebreide brand- of woningverzekering dekt niet enkel de schade zelf, maar bijvoorbeeld ook de kosten die je maakt om schade te voorkomen of niet te laten verergeren. Sommige verzekeraars stellen ook vakmannen ter beschikking die jouw schade komen herstellen.

Opgelet, als blijkt dat de schade veroorzaakt is door een gebrekkig onderhoud, dan kan de verzekeraar weigeren om uit te keren.

Beeld Shutterstock door: stylefoto24 | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes