17019

Hoe vaak zou je het koffiezetapparaat moeten ontkalken?

Hoe vaak zou je het koffiezetapparaat moeten ontkalken? Uit onderzoek komt naar voren dat in Nederland gemiddeld 2,5 koppen koffie per persoon per dag gedronken wordt. Om ervoor te zorgen dat deze koffie lekker blijft én dat het koffiezetapparaat langer mee gaat hebben we een aantal tips die je daar bij helpen.

Waarom moet je ontkalken
Kalk is van nature aanwezig in ons leidingwater. Hoewel het water bij ons erg schoon is en het absoluut geen kwaad kan dit water te drinken, vormt de kalk in het water wel een probleem voor het apparaat. Er vormt zich namelijk een kalkaanslag op de verwarmingselementen, leidingen en filters van het koffiezetapparaat. Dat zorgt ervoor dat de machine moeilijker op temperatuur komt en de leidingen en filters verstopt raken. Het is dan ook belangrijk om de kalkresten regelmatig te verwijderen. Het advies is om dit om de 2 maanden te doen.

Wat kan je het beste gebruiken?
Gelukkig is het ontkalken van het koffiezetapparaat helemaal niet moeilijk met een speciaal ontkalkingsmiddel. Je hebt de keuze tussen een vloeibare ontkalker of een ontkalker in tabletvorm. De werking ervan is dezelfde: het middel is effectief voor het verwijderen van kalk, maar onschadelijk voor het toestel. Na heel goed spoelen zal het ontkalkmiddel ook weer helemaal verdwenen zijn uit het apparaat.

Kan je ook natuurazijn gebruiken?
Vaak wordt gezegd dat voor het ontkalken van het koffiezetapparaat natuurazijn heel goed werkt. Dit kan zeker voor bepaalde filter-en koffiezetapparaten een geschikt middeltje zijn, maar bij volautomaten, koffiepad- en koffiecupmachines kan azijn ernstige schade aan het binnenwerk veroorzaken. Let hier dus goed op! Aangeraden wordt daarom aan altijd te kiezen voor een ontkalker die speciaal voor deze toepassing geschikt is. Lees de gebruiksaanwijzing altijd goed door!

Extra tip
Verminder de kalkaanslag in je apparaat door gebruik te maken van gefilterd water bij het zetten van de koffie. Met behulp van een waterfilterkan kan je de hoeveelheid kalk uit je water filteren vóórdat je koffie gaat zetten. Dit is beter voor de machine en komt ook de smaak van de koffie ten goede.

Beeld Shutterstock door: dabyki.nadya | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes