16980

Hoe vaak vervang jij het vaatdoekje? Zo vaak moet het!

Hoe vaak vervang jij het vaatdoekje? Zo vaak moet het! Vaatdoekjes en sponsjes zijn net als handdoeken één van die dingen waarvan je weet dat je ze eigenlijk vaker zou moeten vervangen. Maar hoe vaak kun je nou echt schoonmaken met een doekje?

Vaker dan je denkt vervangen
Vaak vervangen we het doekje pas als het stinkt. En dit terwijl een vaatdoekje dat een paar dagen ligt meer bacteriën bevat dan een wc-bril! Tot wel zo’n 4 miljard bacteriën. Vervang het vaatdoekje daarom elke dag. In de keuken werk je met rauwe groentes, vlees en kip en daardoor komen kunnen salmonella, listeria en allerlei schimmels op de loer liggen.

Vergeet ook de keukenspons niet!
Of je nu een vaatwasser hebt of niet, een keukenspons is in veel gevallen handig om het servies even goed schoon te maken voordat het de machine in gaat. Natuurlijk komt er op deze manier veel vuil in de sponsjes en is het dus verstandig om het regelmatig te verwisselen. Uit een onderzoeken blijkt dat mensen gemiddeld een keer per maand hun spons vervangen. Ook sponsjes kunnen een broeinest van bacteriën worden. Vervang deze daarom 1x per week.

Vaatdoekjes wassen
Laat vieze vaatdoekjes niet te lang in de wasmand liggen en probeer ze apart te houden van de andere was die je op een lagere temperatuur wast. Was de doekjes op 60 of 90 graden en gebruik bij voorkeur een waspoeder en geen wasverzachter. Was je de doekjes op een lagere temperatuur dan kan je ze ook met een hete bout strijken.

Wegwerpdoekjes de oplossing?
Deze zijn zeker heel handig en hygiënisch maar dragen bij aan meer afval. Gebruik ze met mate en spoel ze nooit door het toilet! Dit zorgt voor verstoppingen.

Beeld: Shutterstock door Lenscap Photography | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes