17046

Hoe vaak moet je eigenlijk de wasmachine schoonmaken?

Hoe vaak moet je eigenlijk de wasmachine schoonmaken? Zou jij nog zonder je wasmachine kunnen? Vast niet! Maar hoe zorg je ervoor dat je was altijd zo schoon mogelijk is en hoe zorg je ervoor dat de wasmachine langer mee gaat?

Vieze geurtjes
Geurtjes in de trommel, vuilresten in de rubberen rand, dat gaat op een gegeven moment vies ruiken. Hoe lager de temparatuur is waarop je wast, hoe sneller je restjes krijgt die gaan stinken. Heel wat wasmiddelen maken je kleding perfect schoon bij 30 graden. Dat is beter voor het milieu, je kleding en je portemonnee. Helaas blijven door het wassen op lage temperaturen er makkelijker wasmiddelresten achter in je wasmachine. Reden te meer dus om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Het is ook aan te raden om zeker één keer per maand een kookwas te draaien op 60 of 90 graden.

De wasmachine schoonmaken
Haal eerst het zeepbakje uit de machine en maak dat grondig schoon. Plaats het terug en gebruik dan een van de volgende schoonmaakproducten;

Een vaatwastablet
Om vetluis (daarom stinken wasmachines vaak) tegen te gaan, kun je ook vaatwastabletten gebruiken. Doe 2 blokjes in het zeepbakje en draai een kookwas op 90 graden. Het afwastablet zal dan de wasmachine van binnen reinigen.

Scheutje natuurazijn
Neem zeker natuurazijn, en niet schoonmaakazijn, daar gaan de rubbers van kapot. Sluit de deur en giet minstens 200 ml natuurazijn in de trommel. Laat een kookprogramma draaien van 90 graden. Na afloop is je wasmachine weer zo goed als nieuw!

Kopje soda
Neem een half kopje soda en strooi dat in de trommel. Zet de wasmachine op een programma van 90 graden.

Lucht regelmatig
Laat de deur van je wasmachine regelmatig even openstaan zodat alles goed kan opdrogen. Zo voorkom je dat de vochtige trommel muf gaat ruiken.

Check het filter
Je vergeet het snel, maar het beetje vuil dat zich verzamelt in de filter kan behoorlijk stinken! Controleer en spoel die dus zeker iedere 6 maanden. het kan per wasmchine verschillen waar het filter zit en hoe je deze het beste kan controleren. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding vande wasmachine.

Hoe vaak?
Om je wasmachine echt fris en schoon te houden wordt toch aangeraden om 1 tot 2 keer per maand deze schoon te maken. Door je wasmachine regelmatig schoon te maken zorg t er tevens voor dat deze langer meegaat. Denk ook eens aan een product dat de wasmachine tijdens het draaien van de wassen beschermt en reinigt.

Beels Shutterstock door: KDdesignphoto | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes