16977

Hoe ontgrijs je houten tuinmeubelen?

Hoe ontgrijs je houten tuinmeubelen? Steeds meer tuinmeubelen worden gemaakt van tropische houtsoorten zoals teak en bangkirai. Die laatste houtsoort wordt veel gebruikt voor zwaardere constructies zoals steigers en terrassen, maar is tevens geschikt om ander tuinmeubilair uit te vervaardigen. Tropisch hout is dan wel erg slijtvast, toch is het belangrijk dat je het goed onderhoudt.

Onderhoud van hardhout in de tuin
Het grote voordeel van tropische houtsoorten zoals teak en bangkirai is dat je er nauwelijks naar hoeft om te kijken. Onbehandeld tropisch hardhout krijgt na verloop van tijd een zilvergrijze patina. Vind je die mooi, dan volstaat het om tuinmeubelen uit tropisch hout één keer per jaar met een natuurlijke zeepoplossing te reinigen en daarna af te spoelen met een tuinslang. Maar wil je liever de originele kleur bewaren, dan behandel je de meubelen één tot twee keer per jaar met speciale olie, die de natuurlijke oliën vervangt.

Voor de meeste tropische houtsoorten zijn er aparte oliën verkrijgbaar, afgestemd op de specifieke eigenschappen en kleur van de soort. Aanbrengen doe je met een borstel of een zachte doek op een zuiver en droog oppervlak. Volg in ieder geval de gebruiksaanwijzingen van het product. Opgehoopt vuil of mos kan je met een houtreinigingsmiddel verwijderen, maar laat het niet zover komen en borstel tuinmeubelen regelmatig af met een harde borstel (geen stalen borstel).

Hoe ontgrijs je hardhout?
Om grijs geworden hardhout weer zijn oorspronkelijke uitstraling terug te geven gebruik je een speciaal ontgrijsproduct nadat je het hout schoongemaakt hebt met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, ontgrijs het hout dan met een speciale ontgrijzer, een cleaner. Laat het goed drogen en breng dan twee lagen speciale olie aan die geschikt is voor het soort hout.

Hoe vaak moet je dit doen?
Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel invloed er van buitenaf is maar gemiddeld doe je dit 1x per jaar. Vind je het juist mooi als het een beetje vergrijsd is dan kan je het 1x in de 2 á 3 jaar doen.

Van plan om houten tuinmeubels aan te schaffen? Koop dan hout dat met zekerheid afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Dit herken je aan het FSC-keurmerk.

Beels Shutterstock door: John-Fs-Pic | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes