17255

Hoe ongezond zijn pepernoten?

Piet strooit er rijkelijk mee rond, maar is deze lekkernij wel gezond? Of toch maar beter een mandarijntje? Van alle Sinterklaas traktaties zijn pepernoten nog het ‘gezondst’. Een handje kruidnoten bevat al snel 48 calorieën, een stukje marsepein 108 calorieën en een blokje gevuld speculaas bevat maar liefst 144 calorieën. Tijd voor de sportschool dus… Maar er is hoop…

 

Kruidnoot of pepernoot
Er is een duidelijk verschil tussen pepernoten en kruidnoten. De authentieke oer-Hollandse pepernoot is een zachte, cake-achtige substantie en smaakt naar anijs. De pepernoot toont veel gelijkenis met een taaitaai. De kruidnoot lijkt veel meer op speculaas en is een stuk harder. Deze bevat onder andere kaneel en kruidnagel, maar wordt ten onrechte vaak pepernoot genoemd.

Kruidnoten bevatten per 100 gram meer energie, 90 calorieën om precies te zijn, dan pepernoten. Dat komt door een flink hogere hoeveelheid vetten, maar ook koolhydraten en eiwitten. Verder bevatten kruidnoten bijna twee keer zoveel natrium (zout) als pepernoten.

Wat is de conclusie? Hoe ongezond zijn pepernoten? De zachte pepernoot zorgt voor minder overtollige feestdagen kilo’s. Tevens bevatten ze een stuk minder zout dan de harde kruidnoten, waarmee je na een paar handjes al aan je dagelijks zout limiet zit. Kortom, laat die ‘echte’ pepernoten maar strooien!

 

Wat zegt het Voedingscentrum?
Het Voedingscentrum adviseert mensen ook om naast snoepgoed iets gezonds op tafel te zetten. “Een leuk bakje met mandarijnen is ook heel sfeervol en staat leuk.” En als je dan toch voor zoetigheid gaat, probeert dan elke hap bewust te proeven. “Kauw goed en geniet er echt van.”

Wie zich de komende tijd niet volledig laat gaan, mag op Pakjesavond best wel los gaan. Zelfs van het Voedingscentrum. “Als je het tot de echte feestdagen beperkt, dan zal je daar weinig van merken. En je zal zo snel misselijk worden, dat je toch niet eindeloos kan snoepen.”

Beeld: Shutterstock by Annotee  |  Bron: diversen bronnen  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes