16941

Hoe onderhoud je kunstgras? Wij hebben tips

Hoe onderhoud je kunstgras? Wij hebben tips. Kunstgras is duurzaam, makkelijk en zorgt ervoor dat de tuin er altijd verzorgd uit ziet. Belangrijk is wel dat kunstgras goed onderhouden wordt om het ook zo mooi te houden. Kunstgras ligt in de meeste gevallen buiten en daardoor zullen bladeren, zand, onkruid en allerlei andere zaken zullen op het gras terecht komen. Wij leggen aan de hand van een paar handige tips uit hoe je het kunstgras het beste kunt schoonmaken.

Wat is de reden dat je het gras moet schoonmaken?
Het schoonmaken van grastapijt is nodig om de volgende redenen; de belangrijkste reden is dat je door het kunstgras schoon te maken ervoor zorgt dat het jaren langer meegaat. De kans dat diverse invloeden zoals algen, bladeren of zand het kunstgras aantasten, neemt hierdoor af. Ook zorg je ervoor dat het gras zijn mooie groene kleur behoudt. Doordat algen en ander tuinafval zich niet kan hechten aan het kunstgras blijft het langer mooi. Tenslotte is het schoonmaken van kunstgras belangrijk voor de veiligheid, algen, bladeren en andere tuinresten kunnen ervoor zorgen dat kunstgras onnodig glad wordt. Door kunstgras schoon te maken, behouden de vezels hun grip en voorkom je glij- en valpartijen.

Schoonmaaktips
Begin met het verwijderen van alle losse bladeren en takken met een bezem die geschikt is voor kunstgras. Deze bezem heeft stevige kunststof haren, waarmee je goed tussen de kunstgrasvezels kunt schoonmaken. Het verwijderen van onkruid kan je het beste met de hand doen. Het mos heeft geen kans om zich te nestelen in het kunstgras en zit er daarom los in. Wilt je mos helemaal voorkomen? Leg er dan bij het aanleggen van kunstgras een kunstgrasstabilisatiedoek onder. Verwijder dan eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel daarna afvalresten zoals zand weg met een tuinslang.

Huisdieren
Hebben je huisdieren een plasje gedaan op het kunstgras? Of zijn er andere vlekken ontstaan? Geen probleem. Het beste spoel je dit eenvoudig weg met water en eventueel een mild sopje van water en azijn, half om half, Dit is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan. Stop dit mengsel in een sprayflacon en spuit dit op het kunstgras.

Zorg altijd voor goeie afwatering
Met het schoonmaken van kunstgras zorg je ervoor dat de afwatering van regenwater soepel blijft lopen. Het water loop normaal gesproken door de poriën waarin de kunstgrasvezels bevestigd zitten. Dit zorgt ervoor dat kunstgras het water goed afvoert. Wanneer je het regelmatig goed schoonmaakt zorg je dat die poriën schoon blijven, waardoor ze minder snel kunnen verstoppen. Het water kan op deze manier gemakkelijk weg lopen en zo voorkom je dat er water in het kunstgras blijft staan. Eventueel om de afvoer van water nog meer te bevorderen, kan je ook kunstgras drainagematten onder het kunstgras aanbrengen. Zo zorg je ervoor dat het regenwater moeiteloos weg stroomt en het gras langer meegaat.

Beels Shutterstock door: Kittibowornphatnon | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes