17016

Hoe maak je natuursteen het beste schoon?

Hoe maak je natuursteen het beste schoon? Een natuurstenen vloer, badkamer of aanrechtblad? Mooi, maar zeker niet makkelijk in onderhoud. Daarom geven wij je graag enkele tips om je natuurstenen oppervlakken te onderhouden en grondig te schoon te maken en deze niet te beschadigen.

De vloer
Stofzuig de vloer met een speciale parketborstel of veeg deze met een zachte bezem. Gebruik lauwwarm water met een beetje zacht schoonmaakmiddel. Gebruik nooit producten met een te hoge pH-waarde (zoals azijn of citroen). Dat kan de vloer onherstelbaar beschadigen. Gebruik geen baksoda. Schrob deze vloeren niet.

Een natuurstenen vloer grondig reinigen
Met een regelmatig onderhoud voorkom je al heel wat problemen. Maar af en toe eens grondig de vloer reinigen, kan geen kwaad. Hoe doe je dat met een natuurstenen vloer? Gebruik altijd een product dat geschikt is voor jouw vloer. Er bestaan speciale producten voor basalt, Belgische hardsteen, Chinees hardsteen, blauw hardsteen, graniet, kalksteen, leisteen en marmer. Gebruik de juiste dosis van het product zoals aangegeven op de verpakking. Zorg dat de dweil niet te vochtig is; te veel water is niet goed voor natuursteen.

Voeden
Natuursteen moet niet alleen gereinigd, maar ook gevoed worden. Sommige producten zijn reinigend en voedend tegelijk. Als dat niet het geval is, moet je het natuursteen af en toe behandelen met een voedend product. Gebruik geen schuursponsjes of chemische producten om natuursteen te reinigen. Ze laten onherstelbare sporen na.

Vlekken in natuursteen verwijderen
Heb je toch vlekken op de natuurstenen vloer? Wees dan heel voorzichtig en volg deze stappen. Haal de vlekken meteen weg met keukenpapier of een theedoek. Hoe langer je het laat intrekken, hoe groter de kans op blijvende plekken in het natuursteen!

Kalk verwijderen
Gebruik nooit normale kalkreinigers voor natuursteen! Omdat natuursteen van nature zelf kalkhoudend is zal dit je oppervlaktes onherstelbaar beschadigen. Er is helaas geen wondermiddel om kalk te verwijderen van natuursteen maar bij een flinke kalkaanslag is de enige doeltreffende methode het polijsten van het oppervlak. Daar zijn speciale handpads voor te koop. Laat je hiervoor informeren door een professional.

Beeld Shutterstock door: yampi | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes