Wil je een thuisbatterij aanschaffen in combinatie met zonnepanelen? Check dan dit even!
Levensduur thuisbatterij
Een thuisbatterij gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee, afhankelijk van verschillende dingen zoals het type batterij, hoe je hem gebruikt en waar je hem bewaart. Meestal worden lithium-ion batterijen gebruikt, die ongeveer 5000 tot 7000 keer kunnen worden opgeladen voordat ze minder goed werken. Sommige, zoals lithium-ijzerfosfaat batterijen, kunnen zelfs tot 10.000 keer worden opgeladen. Met nieuwe technologieën worden batterijen steeds beter en gaan ze langer mee. Na verloop van tijd vermindert wel de hoeveelheid energie die een batterij kan vasthouden omdat de capaciteit om op te laden afneemt.
Wat beïnvloed de duur van de accu?
De levensduur van een thuisbatterij kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Plaatsing van de batterij in een omgeving met stabiele temperaturen binnen kan de levensduur verlengen. Te veel hitte of kou kan de prestaties van de batterij verminderen. Daarnaast geldt hoe vaak en op welke manier je de batterij gebruikt, zoals hoe vaak deze wordt opgeladen en ontladen, kan de levensduur beïnvloeden. Ook heeft het type batterij invloed op de levensduur. Bijvoorbeeld, lithium-ion batterijen hebben over het algemeen een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar, terwijl lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli kunnen bereiken. Tot slot kan het merk en model van de batterij invloed hebben op de levensduur. Sommige merken en modellen zijn bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Regelmatig onderhoud
Andere dingen kunnen ook invloed hebben op hoelang je thuisbatterij meegaat. Regelmatig onderhoud is belangrijk, net als het vermijden van het volledig opladen of ontladen van de batterij. Ook niet goed is om de batterij voortdurend zwaar te belasten. Het is wel nodig om de batterij regelmatig te gebruiken om hem in goede conditie te houden. Het is beter om de opgeslagen energie te gebruiken wanneer je die nodig hebt, bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer stroom duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom opwekken.
Beeld: Shutterstock by: Phonlamai Photo | Bron: id | Powered by: Sendt