17146

Hoe krijg je een vogelvriendelijke tuin?

Hoe krijg je een vogelvriendelijke tuin? Tuinvogels zoeken je tuin op voor voedsel, veiligheid en een plek om te broeden. Ook in een kleine tuin kan je vogels verwelkomen. Als je let op de volgende dingen krijg jij ook een vogelvriendelijke tuin.

Vogels voederen
Vogels voederen is een feest. Met het juiste voer help je hen de winter door, maar je mag je tuinvogels in elk seizoen bijvoederen. Het is enkel zaak hen het juiste voer aan te bieden.

Planten lokken vogels
Planten zijn een bron van leven. Sommigen dragen bessen die de vogels kunnen eten. Anderen trekken insecten aan die op het menu van tuinvogels staan. In elk geval zijn planten erg belangrijk voor de vogels in je tuin. Kies dus ook de juiste soorten.

Kruiden: brandnetel, grote kaardenbol, koninginnenkruid, boerenwormkruid, duizendblad, engelwortel.

Bloeiende, insectenvriendelijke planten (deze bloeien over een lange periode): gewone klimop, hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid, boerenwormkruid, wilde marjolein, grote kaardenbol, gewone pastinaak, veldsalie, echte guldenroede, wilde ridderspoor, look-zonder-look.

Hagen en heggen: gewone braam, wilde lijsterbes, gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, gewone hulst, eenstijlige meidoorn, gewone vlier, rode koernoelje, zwarte els, gewone klimop.

Bomen en struiken: één- en tweestijlige meidoorn, sleedoorn, zoete kers, hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, zomereik, wintereik, gelderse roos, vuilboom, gewone vlier , wilde lijsterbes, gewone liguster, schietwilg.

 

Checklist voor een vogelvriendelijke tuin:

Is er natuurlijk voedsel (insecten en fruit) aanwezig in je tuin?

Vul je de voedertafel met een seizoensgebonden vogelaanbod?

Bied jij je tuingasten schoon en niet bevroren drinkwater aan?

Zijn er struiken, bomen en hagen die als schuilplaats kunnen dienen?

Ligt er materiaal in je tuin waarmee vogels nesten kunnen bouwen?

Bied je een goede nestkast aan? En hangt deze op een goede plek?

Vijf tips om vogels in je tuin aan te trekken
Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden wel eens verwerkt in vogelnesten. Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels. Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden. Hang nestkasten: Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast schoon met heet water en een borstel.
Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Beeld: Shutterstock door: The World Traveller | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes