16959

Hoe kom je van slakken af in de tuin?

Hoe kom je van slakken af in de tuin? Je hebt twee soorten slakken in de tuin: slakken met een huisje en naakte slakken. De naaktslakken richten de grootste schade aan. Let op: als je ze wilt bestrijden, doe dat op een ecologisch verantwoorde manier. Tal van andere dieren leven namelijk van het eten van slakken. Egels bijvoorbeeld zijn er enorm gek op.

Gebruik een slakkenmuur om slakken weg te houden
Een slakkenmuur is eenvoudig te plaatsen rond de planten die het meest last hebben van de slakken. Zowel huisjesslakken als naaktslakken worden hierdoor tegengehouden. De muur is op een speciale manier opgebouwd waardoor de slakken de weg naar je sla of hosta’s niet kunnen vinden. De slakkenmuur kan je ook makkelijk verplaatsen indien je deze op een andere plaats nodig hebt.

Gebruik ecologische slakkenkorrels die niet giftig zijn voor andere dieren
Deze slakkenkorrels doden snel en efficiënt. Bovendien zijn ze dus niet giftig voor alle planten in de groentetuin, en andere dieren. De slakkenkorrels zitten in een handige strooibus waardoor je goed kan doseren.

Slakken bestrijden door sterk geurende planten of kruiden
Als je een tuin aanlegt, denk eventjes na wat je er in plant om ze al een stap voor te zijn. Slakken zijn echte brokkenpiloten die alles kaalvreten als ze het maar lusten. Denk maar aan sla en hosta’s. Daar zijn ze echt gek op. Voorkom dat ze alles kaalvreten en plant bij de deze planten enkele sterk geurende planten of kruiden, zoals tijm en salie. Deze verjagen de slakken.

Beperk vochtige schuilplaatsen voor de slakken
Slakken houden enorm van een vochtige omgeving. Ruim op tijd en stond de gevallen bladeren op en kijk uit dat er geen omgedraaide lege bloempotten in de tuin rondslingeren. Slakken huizen daar graag onder en zijn zo redelijk beschermd tegen hun natuurlijke vijanden, zoals de egel en de merel.

Leg een laag mulch rond de planten tegen slakken
Gebruik grove mulch (houtsnippers) of plakkerige mulch (je gemaaide gras) om de grond te bedekken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je grond droogt niet uit en de slakken haten dit spul.

Vang slakken met een bierval of met een watermeloen
Slakken zijn gek op bier en zullen er alles aan doen om er bij te kunnen. Graaf een oud schaaltje in en vul het met bier, aangelokt door de geur van het bier vallen de slakken in de bierval en kunnen er zo niet meer uit. Haal regelmatig de slakken uit de val.
Je snijdt de watermeloen in tweeën en maakt er een paar deuropeningen in. Haal de meloen een stukje leeg en plaats deze in de tuin. Iedere ochtend haal je slakken van onder de meloen en verplaats je haar naar een andere deel.

Beeld Shutterstock door: Sunbunny Studio | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes