16811

Hoe kom je van al die wespen af?

Geen terras, achtertuin of park is meer veilig: wespen zijn maar al te graag aanwezig bij jouw gezellige lunch of picknick. Helaas komen ze altijd onuitgenodigd. Het liefst houd je je ze zo ver mogelijk bij je vandaan, maar hoe kom je van al die wespen af?

Ondanks dat we over het algemeen geen fan zijn van wespen, zijn ze voor de natuur wel erg nuttig. Ze bestuiven onder andere bloemen, net als bijen, en vangen muggen en andere kleine beestjes die bijvoorbeeld op gewassen af gaan. Daarnaast zijn ze snel boos wanneer ze zich aangevallen voelen. Genoeg redenen dus om ze niet dood te maken. Wij geven je een aantal tips om ze in ieder geval uit de buurt te houden.

Kruidnagel
Wespen houden niet van de geur van kruidnagel. Zet een bakje water met een wat kruidnagel erin op tafel. De kans is groot dat ze deze plek dan vermijden. Zorg er wel voor dat je af en toe het water en de kruidnagel vervangt, anders vervaagt de geur.

Wierook
Wierook branden kan ook erg goed helpen. De sterke geur en de rook houden wespen op afstand. Steek de wierook aan op plekken waar je het meeste last hebt van wespen. Eventueel kan je dit ook met ee geurkaars doen, dit geeft (op de rook na) bijna hetzelfde effect. Lavendel en citronella olie zijn ook sterke geuren die je zou kunnen proberen. Doe wat olie in een kopje met water en laat de olie verdampen.

 

Koffie
Gemalen, niet gebruikte koffie is ook een manier om wespen te verjagen. Steek de koffie aan en de wespen blijven op afstand. Zorg er alleen voor dat er geen kinderen in de buurt zijn om gevaarlijke situaties te vermijden.

Azijn
Zet een bakje met azijn op tafel. Voeg hier eventueel kruidnagel, citroen of sinaasappel aan toe voor een nog sterkere geur.

Nep nest
Rond april komt de koningin tevoorschijn. Zij gaat op zoek naar het beste plekje om een wespennest te creëren. Wat je dus kunt doen, is een nep nest ophangen. Wespen blijven uit de buurt van andere wespennesten om ‘gevechten’ uit de weg te gaan met andere wespen kolonies. Maak het nest met stof en vul deze met kranten. Vervolgens kan je deze hangen aan een boom, overkapping of parasol. Zorg er wel voor dat je geen nep nest in de buurt hangt van een al bestaand nest. Dit werkt averechts, wespen zullen hier juist agressief van worden!

Rottend fruit of jam
Leg zoetigheid op plekken waar je niet veel komt, bijvoorbeeld hoekjes in de tuin, zodat de wespen daar op af komen en jou met rust laten. Denk bijvoorbeeld aan oud fruit of jam.

Beeld: Shutterstock by: Fotorobs | Bron: RTLnieuws.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes