16989

Hoe kies je een sterk en veilig wachtwoord?

Hoe kies je een sterk en veilig wachtwoord? Wist je dat 123456 het meest voorkomende wachtwoord is? Een groot percentage Nederlanders gebruikt een niet veilig wachtwoord. Maar hoe kies je nu een echt veilig wachtwoord?

Meerdere wachtwoorden
Gebruik niet voor elke website of inlog hetzelfde wachtwoord. Kraken ze dat dan kunnen ze bij heel veel van je gegevens. Wanneer je dit lastig vindt, zijn er de zogenaamde wachtwoordmanagers. Dit zijn apps of programma’s die je helpen met het veilig managen van al je wachtwoorden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Sticky password, Dashlane en Lastpass.

Meerdere wachtwoorden
Gebruik niet voor elke website of inlog hetzelfde wachtwoord. Kraken ze dat dan kunnen ze bij heel veel van je gegevens. Wanneer je sit lastig vindt, zijn er de zogenaamde wachtwoordmanagers. Dit zijn apps of programma’s die je helpen met het veilig managen van al je wachtwoorden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Sticky password, Dashlane en Lastpass.

Gebruik minimaal 8 tekens

Hoe meer tekens een wachtwoord heeft, hoe minder makkelijk dit te kraken is. Vaak zie je nu al op websites dat dit al verplicht is.

Gebruik symbolen en cijfers naast letters

Probeer een combinatie van diverse soorten tekens te maken. Denk hierbij aan leestekens, hoofd- en kleine letters en cijfers. Doordat er nu veel meer combinaties mogelijk zijn is je wachtwoord veel moeilijker te kraken.

Maak een wachtwoordzin
Wanneer je een hele zin als wachtwoord gebruikt is het door het grote aantal letters moeilijker te kraken. Neem hierbij een zin die je goed kan onthouden maar gebruik bijvoorbeeld niet je naam of email hierin. Soms is het aantal tekens gelimiteerd om een wachtwoord aan te maken en kan het zijn dat een complete zin niet mogelijk is.

Verander je wachtwoord regelmatig
Het gebeurt regelmatig dat grote bedrijven gehackt worden waarbij jouw data en gegevens inclusief je wachtwoord buit worden gemaakt. Meestal krijg je dan een mail van dit bedrijf waarin ze aangeven dat je je wachtwoord moet veranderen. Doe dit dan ook.

Gebruik geen makkelijk te raden informatie
Denk hierbij aan adressen, geboortedatums of namen. Zo worden wachtwoorden het snelst geraden meestal.

Beeld Shutterstock door: Vitalii Vodolazskyi | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes