17065

Hoe kies ik een dekbed dat bij mij past?

Hoe kies ik een dekbed dat bij mij past? Gemiddeld slapen we tussen de zes en negen uur per nacht. Dat zijn in een mensenleven heel wat uren die we in ons bed doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat je een dekbed hebt dat goed bij je past en aan al je slaapwensen voldoet. Onze tips helpen je bij het maken van de juiste keuze.

De juiste vulling

Natuurlijke materialen
Transpireer je veel ’s nachts, maar heb je het toch graag lekker warm? Overweeg dan zeker een dekbed met natuurlijke materialen, zoals schapenwol. Ondanks de hoeveelheid transpiratievocht die je verliest, voelt je huid helemaal niet klam aan. Doordat de vezels ademen, zijn ze namelijk uitermate vochtabsorberend en –regulerend. Groot voordeel is dat dit dekbed ’s zomers koel is en ‘winters warm.

Dons
Als je houdt van een licht dekbed dat toch lekker warm aanvoelt, overweeg dan een donzen dekbed. Vederlicht en heel erg zacht. Het vormt zich fijn rond je lichaam en biedt een maximale bewegingsvrijheid. Dankzij de thermo-isolerende werking heb je trouwens nooit te warm of te koud. Let wel op de verhouding tussen dons en veren. Dons is namelijk zachter en lichter dan veren en houdt de warmte beter vast.

Ganzendons of eendendons?
Wat is precies het verschil tussen ganzendons en eendendons? Ganzendons is hoger geprijsd dan eendendons. Zelfs al is het donspercentage gelijk. Hoe komt dit? Enerzijds omdat ganzendons een schaarser product is. Anderzijds omdat de donsvlokken van de gans groter zijn dan de donsvlokken van een eend. En laat het nu net de grootte van de donsvlok zijn die de isolatiewaarde bepaalt. Ganzendons heeft dus een hogere isolatiewaarde dan eendendons. Hierdoor is er minder dons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken. En hoe minder vulling, hoe lichter het dekbed en hoe meer bewegingsvrijheid.

Synthetische vulling
Heb je last van huisstofmijt of ben je op zoek naar een dekbed dat je makkelijk kan wassen? Dan kies je best voor een synthetisch dekbed. Wasbaar op 60°C of meer én huisstofmijt overleeft deze temperaturen niet. Dit type dekbed slaat bovendien je lichaamswarmte op, waardoor het je de hele nacht warm houdt.

Welke maat?
Slaap je in een tweepersoonsbed, dan moet je dekbed groter zijn dan wanneer je in een eenpersoonsbed slaapt. Dat spreekt voor zich. Maar hoe groot moet het precies zijn? Dat hangt af van de exacte afmetingen van je bed. Kies in elk geval je deken groot genoeg. Zeker als je nachtelijke ruzies en trekpartijtjes wil vermijden. Wanneer je hier vaker om ruziet is er natuurlijk ook de mogelijkheid om twee aparte dekbedden te nemen.

De juiste warmteklasse
Er bestaan verschillende warmteklasses in dekbedden. Waar de een een echte koukleum is , vindt de ander een koel dekbed prettiger. Dit zijn de warmteklasses:

Light: het ideale zomerdekbed. Zelfs tijdens een bloedhete zomernacht hebt je wel iets op je liggen. Met een licht dekbed voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt en je nachtrust verstoort.

Medium: perfect als tussenseizoen. Ideaal als het nog wat frisjes is op je kamer, maar toch te warm om onder een dik dekbed de slaap te kunnen vatten.

Warm/Extra warm: beide heerlijk warm in de winter. Alleen doet extra warm er nog een schepje bovenop. Ideaal als je een echte koukleum bent.

Vier seizoenen dekbed
Ga dan voor een combi of vierseizoensdekbed. Het dunnere gedeelte is heerlijk licht voor de zomer. Het dikkere deel is perfect voor het tussenseizoen. Als je beide delen combineert, heb je het lekker warm in de winter.

Beeld: Shutterstock door: koosen | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes