17073

Hoe kan je het beste de koelkast reinigen?

Hoe kan je het beste de koelkast reinigen? Je koelkast reinigen is echt noodzakelijk om deze in goede staat te houden. Hier een aantal tips voor het schoonmaken en het onderhoud.

Jaarlijks doen
Trek minstens één keer per jaar de koelkast van de muur af en maak de condensor stofvrij met de stofzuiger of een zachte borstel. Ook het gaatje in de koelkast waardoor het condenswater of het water van het automatisch ontdooisysteem naar achteren loopt moet regelmatig doorgestoken worden met een flexibel stukje ijzerdraad. Veeg het condenswatergootje schoon en laat hier driemaal per jaar een druppeltje chloor door lopen.

Schoonmaaktips
Je koelkast uitsoppen doe je beste met een sopje van afwasmiddel en een eetlepel soda. Een milde allesreinger kan ook maar gebruik hier niet teveel van. Haal alle losse items eruit inclusief de plankjes en plateaus. Vergeet niet om de binnekant van de deur, de rubbers en de achterwand schoon te maken.

Handige tips
Zet nooit spullen tegen de achterwand, zo voorkom je vastvriezen.
Het deurrubber wrijf je bij voorkeur tweemaal per jaar in met talkpoeder.
Leg een dun laagje schuimplastic onder in het flessenvak, je versterkt zo de plastic bodem en je vermindert het lawaai als je flessen in de deur zet.
Leg een droge spons of een laag keukenpapier in de groentelade. Vocht wordt hierin opgezogen zodat fruit en groente minder snel rotten. Vervang regelmatig het papier of was de spons goed uit.

Verhuizen?
Belangrijk: wacht na een koelkastreparatie of een koelkastverhuizing zeker zes uur voordat je de koelkast weer aanzet. Op deze manier geef je de koelvloeistof de tijd om zich weer goed te verspreiden en te verdampen (voorkomen vloeistofslag).

Beeld: Shutterstock door: New Africa | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes