17149

Hoe houd je thuiswerken leuk en productief?

Hoe houd je thuiswerken leuk en productief? We werken door de huidige coronamaatregelen veel meer en langer thuis. Maar hoe houd je dit zowel productief als leuk? Wij hebben een paar handige tips.

Begin met een goede planning
Maak een realistische planning. Houd rekening met je omstandigheden zoals thuisscholende kinderen, je partner en je werkplek. Stel een aantal haalbare doelen voor de werkdag maar plan jezelf niet te vol, dit werkt alleen maar demotiverend wanneer je je planning niet haalt. Houd ook rekening met last minute klusjes die tussendoor kunnen komen. Zo schiet je niet meteen in de stress wanneer die zich ineens aandienen.

Zorg voor een goede werkplek
Planning is één ding , maar waar ga je werken in huis met man/vrouw, kids en hond/kat in de buurt? Niet iedereen heeft immers een aparte bureauruimte en moet zich behelpen met een plaatsje aan de keuken- of eetkamertafel. We hebben een paar tips om je werkplek handiger en leuker te maken:

Zorg voor een voorraad snacks en een grote waterfles, zo hoef je niet voortdurend weg van je werkplek.

Een leuke plant naast je bureau is niet alleen mooi, maar zuivert ook de lucht. En dat is dan weer goed voor de productiviteit.

Een geurkaars oogt mooi en werkt rustgevend.

Zet een leuke en inspirerende foto of quote neer.

Zorg voor een goede stoel, je zit er immers een groot aantal uren in.

Scherm als het kan je werkplek een beetje af met bijvoorbeeld een kamerscherm om afleiding te voorkomen.

Zorg voor een scheiding tussen werk en privé
Een vervaagde norm tussen werk en privé de grootste valkuil van thuiswerk. Houd je zoveel als mogelijk aan je normale werk schema. Vermijd om ‘snel’ nog even een klusje of een boodschap te doen terwijl je normaal aan het werk zou zijn, want dat zijn echte tijdvreters. Het helpt ook beter te concentreren en op het einde van de dag de werkdag echt te kunnen afsluiten.

Vergeet niet af en toe pauze te nemen
Neem af en toe een korte break, vaak wanneer je bezig bent, ben je geneigd om gewoon door te gaan. Een korte pauze zorgt voor ontspanning en nieuwe inzichten. Ga een kort stukje wandelen buiten. Dit is ook nog eens gezond. Sluit ook je werkdag af met een korte wandeling, zo houd je werk en privé nóg beter gescheiden. Normaal heb je de reistijd om dit te doen maar die kun je nu vervangen door een korte wandeling.
In een notendop: richt je thuis werkplek praktisch en gezellig in, stel een realistische planning op en vergeet niet om af en toe te bewegen. Zo heb je alle tools in huis voor een productieve werkdag vanuit huis.

Beeld: Shutterstock door: Kuban_girl | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes