17133

Hoe houd je jouw smart home devices veilig?

Hoe houd je jouw smart home devices veilig? De apparaten in ons huis zijn steeds vaker verbonden met de wifi. Hierdoor worden onze woningen steeds sneller intelligenter. Wat zijn smart devices precies en hoe zit het met de veiligheid hiervan?

Wat zijn smart home devices?
Smart home devices zijn niets anders dan slimme apparaten die aan elkaar gekoppeld zijn en worden aangestuurd op basis van data via je smartphone of tablet. Met deze apparaten kan je jouw woning een pak slimmer maken. Je kan ze eenvoudig bedienen, zowel als je thuis bent als vanaf een afstand. Deze apparaten zorgen voor meer gemak, comfort en veiligheid. Bovendien kan je ook nog heel wat energie besparen.

Welke smart home devices zijn er?
Er bestaan heel wat slimme apparaten die je woning smart maken. Denk maar aan intelligente verlichting met aangesloten lichtschakelaars, slimme thermostaten, intelligente alarminstallaties, camerasystemen, deurbellen of slimme sensoren. En denk ook aan Google Home, Alexa van Amazon of de Apple HomePod. Je kan deze apparaten gemakkelijk installeren in je jouw woning.

Let op de veiligheid
Slimme toestellen zijn verbonden via het internet door middel van wifi. Beveiliging is dus erg belangrijk. Is dit niet op orde dan kunnen personen met slechte bedoelingen toegang tot deze apparaten krijgen of zelfs tot je woning. Vroeger verliep de bediening van slimme apparaten vaak via een niet-versleutelde verbinding, waardoor hackers vrij spel kregen. In de huidige installaties maken fabrikanten steeds meer gebruik van versleutelde verbindingen (VPN) of gecodeerde communicatie (HTTPS). Er is helaas (nog) geen keurmerk of lijst om veilige apparaten te herkennen. Kies je voor een bekend merk? Dan is de kans groter dat zij meer maatregelen hebben genomen om zich te beveiligen. Ze zijn sneller op de hoogte van beveiligingsrisico’s en brengen regelmatig updates uit. Ga voor aankoop altijd na hoeveel aandacht de fabrikant aan veiligheid heeft besteed.

Tref de volgende voorzorgsmaatregelen

Installeer altijd meteen updates: zorg dat je steeds de laatste updates installeert voor ieder toestel dat met het internet verbonden is. Voor de beste beveiliging is het belangrijk dat je deze updates ook echt uitvoert.

Geef je draadloos netwerk een een nietszeggende naam. Gebruik zeker niet je eigen naam of het merk of type van je modem of router. Het is in de instellingen ook mogelijk om je netwerk te verbergen.

Gebruik een sterk wachtwoord voor je wifinetwerk: kies een moeilijk wachtwoord dat niet voor de hand ligt. Combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens zijn het minst voorspelbaar. Een wachtwoordzin is ook een goede optie en vaak goed te onthouden.

Verander het paswoord van je router: de meegeleverde codes zijn vaak niet meer dan standaardwachtwoorden die iedereen kent en voor kwaadwillende makkelijk op te zoeken zijn op internet.

Maak een beveiligd gastnetwerk: stel voor gasten een beveilig gastnetwerk in. Zo verleen je hen toegang tot je wifi zonder dat ze andere apparaten binnen je netwerk zien.

Bouw meerdere lagen beveiliging in: dit heet multifactor-authenticatie. Je beveiliging bestaat dan bijvoorbeeld uit een unieke code die je moet ingeven, gecombineerd met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Beeld: Shutterstock door: Vantage_DS | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes