16902

Hoe houd je het huis en je hoofd koel tijdens warme dagen?

Hoe houd je het huis en je hoofd koel tijdens warme dagen? Hittegolven zijn de laatste jaren geen zeldzaamheid meer in Nederland. Steeds vaker hebben we meerdere dagen achter elkaar temperaturen boven de 25 graden. Maar hoe zorg je ervoor dat het huis koel blijft? We zetten een paar handige tips op een rijtje.

Houd zon en warmte buiten
Heb je geen airco in huis? Houd dan de zon en warmte zoveel mogelijk buiten. Dit doe je door de gordijnen dicht te laten of het zonnescherm te gebruiken. Nog beter zijn natuurlijk rolluiken, nadeel daarvan is wel dat je in het donker zit als je die overdag dicht doet. Ook speciaal gecoat zonwerend glas of glasfolie kan helpen om ’s zomers de warmte buiten te houden.

Lucht ’s morgens vroeg of ’s avonds laat het huis
Je huis luchten is een goed idee, maar zet je deuren en ramen niet wagenwijd open op het heetst van de dag. ’s Morgens vroeg of laat in de avond als de temperaturen wat lager zijn, is dan ook het meest ideale moment om de lucht in huis te laten afkoelen.

Ventilator
Veel mensen zoeken tijdens hete zomerdagen hun toevlucht tot een ventilator. Toch is dit niet de meest efficiënte oplossing om de hitte te bestrijden. Een ventilator verplaatst namelijk alleen maar de warme lucht in je huis. Wil je je ventilator efficiënter maken? Laat hem dan blazen over een bak koud water. Wanneer je het huis gaat luchten kan een ventilator helpen om de koele lucht naar binnen te krijgen.

Een groen dak
Wanneer je je platte dak groen maakt door er mos en sedums op te leggen blijft je huis koeler doordat de plantjes gaan zweten, hierdoor komt vocht vrij zodat de plantjes kunnen afkoelen.

Beeld Shutterstock door: fizkes | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes