17171

Hoe herstel je een gat in je gipskartonplaat?

Hoe herstel je een gat in je gipskartonplaat? Niets zo vervelend als een gat in je wand van gipskartonplaat. Gelukkig kan je kleine schade volledig zelf herstellen met deze tips. Je zal er achteraf zelfs niks meer van zien.

1e stap: het te herstellen stuk aftekenen
Pleisterwerk herstellen is een klus die zich goed leent voor doe-het-zelvers. Maar voordat je het gat kan dichten, is het belangrijk dat je weet waar de profielen van het raamwerk zitten. Die heb je straks nodig om een nieuw stuk plaat tegen te bevestigen. Ga met je hand door het gat om te voelen waar de profielen precies zitten. Houd ook rekening met elektriciteitsleidingen die achter de gipsplaten zitten. Spoor ze op met een speciale leidingzoeker. Trek met behulp van de waterpas een verticale lijn op de plaats van de profielen. Laat de lijnen ruim doorlopen. Verbind deze lijnen onder en boven het gat zodat je een rechthoek krijgt.

2e stap: nieuw gipskarton bevestigen
Zaag of snijd de afgetekende rechthoek uit de wand. Bevestig tussen de profielen twee houten balkjes aan de boven- en onderkant van het uitgezaagde gat. De houten balkjes moeten voor de helft binnen de ruimte van de rechthoek komen. Gebruik het uitgezaagde stuk als een mal voor het nieuwe stuk gipskarton. Teken het af en snijd of zaag het uit. Schroef dit nieuwe stuk met gipsplaatschroeven vast in de houten balkjes en stijlen. Schroef ook de randen van de oude omringende gipsplaat aan de balken en profielen vast.

3e stap: de gipsplaat afwerken
Plak de naden volledig af met zelfklevende wapeningsband en geef het herstelde stuk een laag afwerkpleister met de plakspaan. Zodra dit is opgedroogd, kan je het gladschuren. Werk het herstelde stuk ten slotte af in de stijl van de rest van de muur (verven, behangen of wat dan ook).

Beeld: Shutterstock door: lunamarina | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes