17168

Hoe herken je fake news?

Hoe herken je fake news? Nepnieuws of fake news is bezig met een flinke opmars op het internet en natuurlijk op social media! Hoe herken je het en waarom bestaat het? Wij leggen het hieronder in het kort voor je uit.

Wat is fake news?
Fake nieuws is nieuws gemaakt door mensen dat mensen met opzet misleidt om geld te verdienen of om mensen te beïnvloeden. Fake berichten op het internet bestaan al zeer lang maar door social media verspreidt het nepnieuws zich razendsnel.

Waarom maken mensen nepnieuws?
De meeste makers van nepnieuws willen de meningen van mensen beïnvloeden, vaak voor politieke redenen. Ook geld kan een reden zijn om nepnieuws te verspreiden.

Hoe herken je nepnieuws?
Met deze tips kun je fake nieuws beter en sneller herkennen:

1.Wie is de afzender van het bericht?
Bestaat deze persoon echt?

2. Welke techniek wordt gebruikt?
Hoe wordt er ingespeeld op emotie, worden er zaken weggelaten, welk camerastandpunt wordt gebruikt? Welke beelden worden getoond? Worden er veel hoofdletters en uitroeptekens gebruikt in de kop?

3.Welke intentie heeft die afzender?
Waarom heeft diegene het artikel geschreven? Voor wie is het geschreven? Is het bedoeld om te kwetsen?

4. Welke bron is gebruikt?
Nepberichten maken vaak gebruik van valse bronnen, dus kijk verder dan alleen een bronvermelding. Worden tekst en foto op dezelfde manier gebruikt als in originele bron? Of is het bericht uit context gehaald?

5. Kun je het bevestigen?
Is het alleen te zien op één bepaalde site? Gaat het om een onderzoek? Of vind je het op meerdere sites?

Stuur nooit zomaar allerlei nieuwberichten door of plaats deze niet zonder meer op je social media. Check eerst de bovenstaande punten. Zo voorkom je dat je fake news verspreidt.

Beeld: Shutterstock door: keport | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes