17120

Hoe geeft je het beste thuisonderwijs?

Hoe geeft je het beste thuisonderwijs? Momenteel krijgen bijna alle kinderen thuisonderwijs. Maar hoe doe je dit het beste?

Een hele organisatie
Omdat het niet voor alle werkende ouders even makkelijk is om naast hun fulltime of parttime baan ook nog eens de rol van leraar op te nemen hebben wij een aantal praktische tips.

Maak afspraken en houd het ritme
Behoud het dagelijkse ritme zodat je kinderen niet in vakantiegevoel vervallen. Laat hen zelf iedere avond een schema opstellen voor de volgende dag. Wissel de vakken voldoende af met vrije tijd en let ook goed op de schermtijd. Plan ook pauzes in zoals die op school ook zouden hebben. Haal tussendoor ook even een frisse neus. Dit zorgt voor een betere concentratie. Het is ook een goed idee om met de kinderen af te spreken dat ze elke middag schoolwerk doen (lessen inhalen, taken maken, leren voor toetsen) zodat ze in de avonduren leuke dingen kunnen inplannen.

Maak gebruik van podcasts en speciale websites
Buiten de door school aangereikte media zijn er op internet veel gratis podcasts en luisterboeken te vinden. Ook zijn er veel educatieve websites waar veel informatie te halen is. Deel dit ook met andere ouders zodat jullie elkaar daar in steunen.

Lezen
Heel wat uitgeverijen en boekhandels bezorgen nu gratis je boeken aan huis. Als de school zelf geen extra informatie voorziet, kan je deze ook bestellen. Aangezien de bibliotheken ook gesloten zijn en de tv na een week ook zal vervelen, kan je je kinderen zelf een leesboek laten kiezen.

Samenwerken
Aangezien de meeste ouders (thuis)werken zullen je kinderen zelfstandiger aan de slag moeten. Schakel grote broers en zussen in om de jongere kinderen te helpen. Ze kunnen elkaar vragen stellen en ondersteunen.

Beeld: Shutterstock door: Elizaveta Elesina | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes