17022

Hoe gebruik je de hogedrukreiniger op de juiste manier?

Hoe gebruik je de hogedrukreiniger op de juiste manier? Groene tuinpaden en terrassen afspuiten, de auto schoonmaken, met een hogedrukreiniger maak je alles schoon in een handomdraai. Maar hoe werkt het nou het beste?

Welke soorten zijn er?
Hogedrukreinigers bestaan in verschillende soorten, afhankelijk van matig of intensief gebruik en het soort vervuiling. De werkdruk kan worden afgesteld tussen 10 en 150 bar. Ook de soort straal kan worden ingesteld. Voor een sterke reinigingswerking op een kleine oppervlakte gebruik je een puntstraal. Een vlakstraal heeft een lagere reinigingswerking, maar op een grote oppervlakte. Sterk vervuild gereedschap zoals een kruiwagen of een aanhangwagen, of groene of sterk bevuilde opritten, reinig je het beste met de vuilfrees. Die combineert de kracht van de puntstraal met de grote oppervlakteprestatie van de vlakstraal.

Wel of geen schoonmaakmiddel?
Voor het allerbeste eindresultaat is het gebruik van een schoonmaakmiddel vaak wel nodig. Er bestaat er een specifieke onderhoudswax, een houtreiniger, een gevelreiniger en een autoreiniger. Een groot deel van de hogedrukreinigers beschikt over een geïntegreerde reinigingsmiddelentank waarin je het reinigingsmiddel kan doseren. Bovendien bespaar je ook nog water, maar liefst 2.000 liter per uur vergeleken met een tuinslang. Het principe van een hogedrukreiniger is eenvoudig: water uit de waterleiding (met gemiddeld slechts een druk van 4 bar) wordt via een tuinslang naar de hogedrukreiniger gevoerd. Daar zorgt de hogedrukpomp voor een waterdruk tot maximaal 150 bar. Het water komt uiteindelijk door een kleine hogedruksproeier als een scherpe, gebundelde straal naar buiten.

Extra accessoires
Bij de meeste apparaten zijn er bovendien tal van accesoires verkrijgbaar. Zoals een roterende propeller die zorgt voor een nog betere reiniging van bijvoorbeeld houten ondergronden, tegels, natuursteen en betonvloeren. Verstopte dakgoten, afvoerbuizen en riolen kan je ontstoppen met een rioolreinigingsset. Steek de dunne slang in de verstopte leiding en schakel het apparaat in. De speciale kop werkt zich doorheen het vuil en maakt zo de leiding weer vrij. Heel handig is ook een lans met speciale beweegbare sproeikop. Daarmee haal je het vuil van bijvoorbeeld onder het spatbord van je auto, of spuit je tijdens de winter het strooizout van het chassis.

Extra tips
Voordat je de auto schoonspuit, mag je niet vergeten te controleren of de deuren en de kofferruimte goed gesloten zijn. Kijk ook goed na of de ramen wel helemaal dicht zijn. Het reinigen van een dak begint bovenaan, anders wordt het schone deel achteraf weer vuil. Houd de lans onder een hoek van 30°, dus met de richting van de dakhelling mee, nooit haaks op de dakhelling. Je moet immers niet onder de leien of dakpannen spuiten, maar erbovenop. Na het afspuiten van het dak breng je met een verstuiver een antimos-middel aan. Volg de dosering op de verpakking. Zorg voor kleding en schoeisel die bij voorkeur waterafstotend zijn en vuil mag worden.

Beeld Shutterstock door: ronstik | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes