17821

Het moment om knoflook toe te voegen

Er zijn maar een paar dingen die we echt nodig hebben, en knoflook is er een van. Het is een belangrijk ingrediënt in veel bekende gerechten. Maar het verbranden van knoflook is geen goed idee. Met deze tip kun je knoflook optimaal gebruiken. Dit is het moment om knoflook toe te voegen:


Snijwijze belangrijk 

Laten we eerst teruggaan naar de basis: wat je met knoflook doet voordat je het aan je gerecht toevoegt, is ook belangrijk. Onthoud ook dat de snijwijze de smaak van knoflook kan beïnvloeden. Fijngesneden knoflook smaakt sterker dan dikke plakjes, dus kies de snijmethode op basis van je voorkeur en het gerecht dat je bereidt. Hier zijn enkele veelvoorkomende snijmethoden:

  1. Fijnhakken: Dit is de meest gebruikte methode. Je begint met een teentje knoflook en verwijdert de schil. Vervolgens hak je de knoflook fijn met een scherp mes. Hoe fijner je hakt, hoe sterker de knoflooksmaak in je gerecht zal zijn.
  2. Persen: Een knoflookpers is een handig keukengerei waarmee je knoflookteentjes kunt persen. Dit zorgt voor zeer fijngemalen knoflook en een intense smaak.
  3. Snijden in plakjes: Als je knoflook in dunne plakjes snijdt, kun je een subtiele knoflooksmaak toevoegen aan gerechten. Dit werkt goed in roerbakgerechten en sauzen.
  4. Hakken met zout: Soms wordt knoflook fijngehakt en vermengd met een snufje zout om een pasta te maken. Dit wordt gebruikt in recepten zoals knoflookbrood of knoflooksaus.


Nooit meer verbrande knoflook

Laten we het hebben over een veelvoorkomende fout met knoflook: het tijdstip van toevoegen. Veel recepten zeggen dat je moet beginnen met het bakken van ui en knoflook, maar ons advies is om dit niet te doen. Ui heeft meer tijd nodig om te bakken dan knoflook, en verbrande knoflook is niet lekker. Wat je wel moet doen? Snijd de knoflook, als dat mogelijk is, niet te fijn en voeg deze zo laat mogelijk toe, zodat het kan garen zonder te verkleuren. Als je de knoflook kunt bakken, voeg het dan ergens halverwege het kookproces toe, of ongeveer een minuut voordat je vocht aan het gerecht toevoegt.


Knoflook toevoegen per gerecht 

Natuurlijk ligt het ook geheel aan het gerecht wanneer je de knoflook het beste toe kan voegen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  1. Bakken en braden: Als je knoflook in een gerecht bakt of braadt, voeg het dan zo laat mogelijk in het kookproces toe, zodat het kan garen zonder te verkleuren.
  2. Roerbakgerechten: In roerbakgerechten is het gebruikelijk om knoflook vroeg in de pan toe te voegen, net voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Dit geeft de knoflook de kans om een aroma af te geven en samen met de andere ingrediënten te koken.
  3. Soepen en stoofschotels: In soepen en stoofschotels kun je knoflook meestal in het begin toevoegen, bijvoorbeeld samen met de uien en andere groenten. Dit helpt de knoflook om zijn smaak goed te verspreiden in het gerecht.
  4. Pasta en sauzen: Als je een pasta- of tomatensaus maakt, voeg de knoflook dan vaak in het begin toe om zijn smaak te laten mengen met de andere ingrediënten. Als je een subtielere knoflooksmaak wilt, kun je de knoflook later in het kookproces toevoegen.
  5. Salades en dressings: Voor salades en dressings kun je knoflook fijnhakken en deze direct toevoegen. Het kan enige tijd duren voordat de knoflook in deze gerechten zijn smaak afgeeft, dus laat het even rusten voordat je de salade serveert.

 

Beeld: Shutterstock by: Marian Weyo |  Bron: telegraaf  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes