16808

Heb je een virusscanner nodig op je pc?

Ben jij bekend met virussen, malware en ransomware die online voor komen? Je kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat deze software op je computer, laptop of telefoon terecht komt.

WhatsApp fraude, phishing en helpdeskfraude zijn een klein deel van de grote hoeveelheid cybercriminaliteit die plaatsvindt. Heb je een virusscanner nodig? Ja, het is raadzaam om een virusscanner of andere antivirusprogramma’s te installeren op je apparaat.

Wat doet een virusscanner
De kans op virussen en andere verkeerde software wordt iets kleiner door het installeren van virusscanner op je apparaat. Het geeft niet honderd procent garantie, maar het helpt iets. Een virusscanner controleert bestanden op de aanwezigheid van virussen voordat je deze opent. Vaak wordt er ook op de aanwezigheid van bijvoorbeeld adware (opdringerige pop-ups van reclames) en spyware (software die je data en activiteiten bijhoudt) gescand. Wanneer de virusscanner een virus herkend wordt deze onschadelijk gemaakt en

Windows en Mac
Windows Defender is standaard op een Windows computer te vinden. Deze doet zeker zijn werk om virussen en malware te verwijderen. Bescherming tegen phising ontbreek wel. Hiervoor is het aan te raden nog een softwareprogramma te downloaden. Virussen op een Mac apparaat komen niet heel veel voor, omdat deze al de nodige beveiligingsmaatregelen beschikt. Extra bescherming kan nooit kwaad, dus een gratis virusscanner kun je downloaden!

 

Gratis of betaalde virusscanner?
Als je alleen wat e-mails verstuurt of op internet surft, is een simpele scanner genoeg. Als je het zwaardere werk doet en werkt met gevoelige informatie, is een uitgebreider programma aan te raden. Voorbeelden van gratis software zijn Avast Free Antivirus of Bitdefender Antivirus Free Edition. Betaalde versies als Bitdefender, Eset, Norton of McAfee zijn wel privacyvriendelijker.

Andere opties om virussen tegen te gaan
Heb je een virusscanner nodig of nog meerdere dingen? Een virusscanner alleen is niet genoeg. Zo zijn er andere maatregelen die genomen moeten worden bij het tegengaan van virsussen. Zo moet je je software up-to-date houden, want deze voeren verbeteringen met zich mee die belangrijk zijn. Een andere optie is het plaatsen van een firewall. Deze firewall zorgt ervoor dat er enkel beveiligde verbindingen gemaakt kunnen worden. Er wordt bijvooebeeld gewaarschuwd als je op een website terecht komt die onveilig is.

Tweestapsverificatie
Een tweestapsverificatie (2FA) kun je toepassen op alle accounts waarbij dit mogelijk is. Voordat je dan een app opent of ergens in wil, vraagt je apparaat om een code. Deze is via sms, email of aauthenticator app te krijgen.

Beeld: Shutterstock by: JMiks | Bron: AD.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes