19164

Goedkoop rijden naar vakantiebestemming heel makkelijk

Tanken op de snelweg is meestal duurder. Als je binnenkort met de auto op reis gaat, is het slim om te kijken waar je goedkopere tankstations kunt vinden voordat je vertrekt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoeveel geld kun je besparen op de weg naar je bestemming?

Slim tanken
De ANWB heeft een lijst gemaakt van de gemiddelde brandstofprijzen in Europese landen. Op hun website kun je zien waar het slim is om bij te tanken voordat je de grens oversteekt, en waar je beter kunt oppassen voor hoge prijzen. Maar ook tussen tankstations kunnen de prijzen behoorlijk verschillen.

Tot 37 cent goedkoper!
Uit een onderzoek van de ANWB bij 150 tankstations in negen vakantielanden blijkt dat je in hetzelfde land tot 37 cent per liter meer kunt betalen aan de pomp, afhankelijk van waar je tankt. Dit werd gezien in Italië. In Duitsland en Frankrijk waren de verschillen 26 tot 21 cent per liter. De locatie van het tankstation is een belangrijke factor die deze grote verschillen verklaart. Langs de snelweg betaal je meestal meer, niet alleen voor snacks, maar ook voor benzine of diesel.

Met de auto door Frankrijk
Als je door Frankrijk rijdt, bijvoorbeeld van Lille naar Caen in Normandië, zijn er handige websites zoals ViaMichelin die je de route tonen, inclusief alle tankstations langs de snelweg en bij afritten. Bijvoorbeeld, langs de snelweg A29 bij Villers-Bretonneux, betaal je momenteel 1,934 euro voor een liter diesel. Maar als je van de snelweg afgaat, vind je iets verderop een tankstation waar een liter diesel slechts 1,744 euro kost. Op een tank van 50 liter bespaar je zo €9,50. Dit tankstation is onbemand en bij een grote supermarkt, die zijn vaak veel goedkoper in Frankrijk.

Andere landen
Als je Google Maps of Waze op je smartphone hebt, hoef je zelfs geen extra website te gebruiken. In de meeste landen heb je al een handig overzicht van tankstations bij de hand. Bij Google Maps zet je gewoon je locatie aan, zoom je uit en tik je op ‘Benzine’ (naast ‘Restaurants’ en ‘Boodschappen’). Zo zie je waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn. Sommige icoontjes laten meteen de benzineprijs zien, en als je erop tikt, kun je ook de prijzen van andere brandstoffen vergelijken. Waze heeft een vergelijkbare functie.

Beeld: Shutterstock by: EpicStockMedia | Bron: ad | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes