17025

Ga je de trap schilderen? Lees hier hoe je dat doet

Ga je de trap schilderen? Lees hier hoe je dat doet. Is je trap schilderen de volgende klus op je to-do list? Met deze handige tips krijg je het beste resultaat.

Voorbereiding en schuren
Gebruik droog schuurpapier korrel 150-180 of een grovere korrel voor oneffen hout. Neem stof weg met een stoffer en een licht vochtige doek. Stop gaatjes met een sneldrogende houtplamuur, schuur plaatselijk op en neem het stof opnieuw weg. Niet van plan te schilderen maar je trap lakken? Gebruik dan voor kleine plekjes een plamuur in het kleur van het hout.

Hoe ga je verder?
Je trap schuren helemaal klaar? Dan kan je beginnen met het afplakken van niet te schilderen vlakken met afplaktape. Breng een grondlaag aan om het doorslaan van vuile vlekken in je hout te voorkomen. Door je primer te laten aankleuren naar het kleur van je eindlaag, krijg je bovendien een nog mooier resultaat. Gebruik na het drogen van de verf een overschilderbare afdichtingskit om kieren en gleufjes op te vullen en laat deze goed drogen. Een trap loop je ontelbare keren op en af, daarom moet de verf voor je trap slijtvast en duurzaam zijn. Voor je start met schilderen, kijk dan allereerst hee goed de ondergrond na. Is de oude verflaag nog in goede staat, dan kan je de trap grondig beginnen ontvetten. Besteed hierbij extra aandacht aan de trapleuning.

De afwerking
Nu kan je de door jou gekozen afwerkingslaag aanbrengen. Tip: sla telkens een trede over als je de trap tijdens het schilderen nog wilt gebruiken.

Nog wat kleurtips
kies voor een lichte kleur in een kleinere traphal en verf de muren en de vloer in dezelfde tinten voor een ruimtelijk effect. Schilder de muur in een contrasterende kleur om de trap te er uit te laten springen.

Beeld Shutterstock door: ungvar | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes