16789

Fruitvliegjes bestrijden en tegengaan

Heb jij ook zo’n last van al die fruitvliegjes, oftewel drosophila’s in huis? Ze zitten echt overal, super irritant! De meest voorkomende is de bananenvlieg, maar hoe kom je er van af? Hieronder een aantal tips om deze mini vliegjes te bestrijden. Fruitvliegjes bestrijden en tegengaan doe je zo!

Fruitvliegjes bestrijden en tegengaan
Zoals je misschien wel eens geprobeerd hebt is het vangen van deze vliegjes. Dit gaat heel lastig, omdat ze zo klein en snel zijn. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich in een razend tempo, dus hebben je binnen een korte tijd heel veel vliegjes in huis. Ze maken namelijk wel 400 tot 800 eitjes per maand! Hoogste tijd om er snel vanaf te komen, dus een aantal tips om te voorkomen dat je ze überhaupt in huis hebt.

Voorkom fruitvliegjes met sterke geuren
Net als wespen, houden fruitvliegjes ook niet van sterke geuren, dus zet die kruidnagel maar op tafel!

1. Schoonmaakmiddelen
Geruik schoonmaakmiddelen die niet naar fruit ruiken. Hier houden ze van en blijven in de buurt van je keuken. Gebruik het liefst een reinigingsmiddel met de geur van bijvoorbeeld eucalyptus.

2. Kruidnagel, salie, dille of knoflook
Kruidnagel, salie, dille of knoflook vinden ze vreselijk, dus het beste kun je deze middeltjes in je mand tussen het fruit leggen, zodat ze daar ver van uit de buurt blijven. Verder kun je een olie van deze sterke geuren in je vuilnisbak leggen. Dit houdt de geur van rottend voedsel tegen.

 

3. Lavendel en basilicum
Daarnaast houden ze ook niet van lavendel en basilicum. Zet dus een paar plantjes neer op je vensterbank, keuken of vlakbij de fruitschaal neer. Dan heb je kans dat je ze al een stuk minder ziet vliegen!

4. Groente- en fruitafval
Voordat je je groente en fruit weggooid moet je het eerst in een afgesloten zak of oude krant wikkelen. Op deze manier wordt de rotte geur waar fruitvliegjes op af komen tegengehouden.

Tips voor als je ze al in huis hebt
Zet een bakje met wijn of fruitazijn neer op de vensterbank en doe hier vershoudfolie overheen. Ze de folie goed vast met een elastiek en prik er gaatjes in. De fruitvliegjes kunnen door de gaatjes in het bakje komen, maar kunnen er niet meer uit!

Verder houden ze enorm van fruitazijn. Plaats dit middeltje in een bakje en doe hier een paar druppels afwasmiddel bij. De beestjes komen op de lekkere geur af, maar verdrinken vervolgens in het bakje.

Beeld: Shutterstock by: Olena Ukhova | Bron: manners.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes