17868

Energieverbruik laagste punt ooit sinds 1970

Uit cijfers van het CBS blijkt dat we vorig jaar veel minder energie zijn gaan gebruiken. In 2022 gebruikten we per persoon de minste energie sinds 1970, vooral omdat we minder gas hebben gebruikt vanwege de oorlog in Oekraïne.

De oorlog in Oekraïne begon in februari 2022 en dat zorgde ervoor dat de prijzen van energie in ons land sterk stegen. Hierdoor zijn we gaan besparen om te voorkomen dat onze energiekosten te hoog werden. De hoogste energieprijzen kwamen in de zomer van 2022, toen de prijs van gas € 345 per megawattuur bereikte. Gelukkig zijn de energieprijzen nu weer gedaald.

Je energietarief laten controleren is eenvoudig. Vul hier je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt!

Het laagste energieverbruik sinds 1970
Vorig jaar is de hoeveelheid energie die elke persoon gebruikte sterk verminderd tot 154 gigajoule per persoon. Het jaar ervoor was dit nog 173 gigajoule. De 154 gigajoule per persoon is het laagste niveau sinds 1970. Volgens het ANP was ons energieverbruik het hoogst tussen 1995 en 2010. De afname van het verbruik na deze jaren komt doordat huizen en auto’s zuiniger zijn geworden. Bijvoorbeeld, steeds meer huizen stappen over op duurzamere energiebronnen, zoals aardwarmte, in plaats van gas. Bovendien hebben we minder energie nodig omdat de winters de laatste jaren minder koud zijn geweest.

Gas uit het buitenland
Nederland ging steeds meer buitenlands gas gebruiken, omdat de gaswinning in Groningen werd verminderd en recent zelfs helemaal stopte vanwege het risico op aardbevingen en de schade aan huizen. Als we meer gas nodig hebben in de winter, kan de gaskraan wel weer open. In 2022 kwam 77% van onze energie uit het buitenland. Eerder waren we minder afhankelijk van andere landen omdat we ons eigen aardgas hadden, maar nu worden we weer afhankelijker. Het CBS zegt dat sinds de opening van de Staatsmijnen in Limburg in 1906, we niet meer zo afhankelijk waren van het buitenland als in 2022.

Beeld: Shutterstock by: New Africa | Bron: magriet, cbs | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes