17717

Energie (en geld!) besparen in de zomer doe je zo

In de wintermaanden gebruiken we vaak veel energie, wat ons meer motiveert om op ons energieverbruik te letten. Maar wist je dat je ook in de lente en zomer veel energie kunt besparen? Wij geven je tips.

Maak je thermostaat en cv-ketel klaar voor de zomer
Het aanpassen van de instellingen van je thermostaat en cv-ketel kan je in de lente en zomer veel geld besparen. Slimme thermostaten hebben meestal een zomerstand, dus zorg ervoor dat die is ingeschakeld! Bij andere thermostaten moet je vaak handmatig de instellingen aanpassen.

De zomerstand op een thermostaat voorkomt dat de cv-ketel aanslaat om het huis op te warmen tijdens de zomer. Dit gebeurt soms wanneer het ‘s ochtends wat koeler is en de thermostaat te hoog is ingesteld.

Je kunt voorkomen dat de cv-ketel aanslaat door de thermostaat op een lagere temperatuur in te stellen. Over het algemeen kun je in de zomer de thermostaat instellen op ongeveer 16 of 17 graden.

Houd de warmte buiten
Een andere manier om energie te besparen, is door je huis koel te houden, volgens Vereniging Eigen Huis (VEH). Wanneer dat niet lukt, grijpen mensen vaak naar energieverslindende apparaten zoals airconditioners.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is door de zon buiten te houden. Dit werkt het beste van buitenaf, bijvoorbeeld met behulp van een zonnescherm. Als dat niet mogelijk is, kun je de gordijnen sluiten. Ook is het beter om ramen en deuren gesloten te houden, ook al lijkt dit tegenstrijdig bij warm weer. Zodra het ‘s avonds afkoelt, kun je ze weer openen.

Als het niet lukt om de warmte buiten te houden, raadt VEH aan om in plaats van een airco een ventilator te gebruiken. Airco’s verbruiken namelijk aanzienlijk meer energie.

 

Pas je douchegedrag aan
Een gemiddelde douchebeurt duurt zo’n 7,4 minuten. Door je douchebeurt te verkorten tot 5 minuten, kun je met de huidige gasprijzen jaarlijks ongeveer 140 euro besparen.

Interessant feit: 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden wordt gebruikt tijdens het douchen. Volgens de organisatie kan een gemiddeld huishouden anderhalf jaar lang koken op het gas dat jaarlijks wordt bespaard door maximaal vijf minuten te douchen.

Daarnaast kun je een waterbesparende douchekop gebruiken. Deze douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door, wat 20 procent minder water en energie is dan bij een standaard douchekop. ‘Met deze douchekop kun je dus minder water en energie gebruiken en toch genieten van een goede straal, omdat er wat lucht aan wordt toegevoegd. Als je een regendouche hebt en deze vervangt door een waterbesparende douchekop, bespaar je zelfs 60 procent.’

Ga bewust om met je huishoudelijke apparaten
Het kan lonend zijn om bewuster om te gaan met je huishoudelijke apparaten. Soms is het zelfs beter om oude apparaten te vervangen. Volgens Milieucentraal zijn apparaten die vóór het jaar 2000 zijn gemaakt vaak grote energieverbruikers, vooral vriezers en koelkasten.

Daarnaast verspillen huishoudens veel geld aan het standby-verbruik van apparaten. Dit komt neer op ongeveer 450 kilowattuur per jaar, wat tegen de huidige energieprijzen meer dan honderd euro kost.

Je kunt dit verbruik grotendeels voorkomen door de apparaten na gebruik volledig uit te schakelen. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar maakt het extra gemakkelijk. Na gebruik kun je de stekkerdoos uitschakelen.

Je energietarief laten controleren is eenvoudig. Vul hier je postcode in en beantwoord een paar korte vragen om te zien of je op jouw adres wel het beste energietarief ontvangt!

Meer tips en weetjes