19090

Een woonboot kopen? Dit moet je weten

Veel mensen dromen ervan om op het water te wonen, omringd door rust of de levendigheid van de stad, met het kalmerende geluid van golven. Een woonboot lijkt misschien het perfecte toevluchtsoord, maar voordat je jezelf onderdompelt in de romantiek van het leven op het water, zijn er een paar dingen om te overwegen.

Verschillende ‘woonboten’
Het is handig om te weten welke soorten drijvende huizen er zijn. Er zijn woonboten, woonschepen, woonarken, watervilla’s en waterwoningen. Hoewel ze allemaal bedoeld zijn om in te wonen en niet om mee te varen, hebben ze verschillen in constructie, onderhoud en waar ze mogen liggen. In dit artikel gebruiken we de term ‘woonboot’ voor alle soorten drijvende huizen.

Financieel
Een woonboot kost gemiddeld €127.000 zonder ligplaats en €327.000 met ligplaats, meestal minder dan een huis. Maar denk niet alleen aan de aankoopprijs. Verzekeringen zijn vaak duurder vanwege het risico op zinken. Onderhoudskosten kunnen hoog zijn, vooral voor oudere boten of als ze van staal of hout zijn. Denk ook aan renovaties, zoals schilderen om de paar jaar. De ligplaats is het duurste, vaak €200.000 tot €500.000 in de Randstad.

Onderhoud
Naast de kosten moet je ook bedenken hoeveel tijd en moeite je in het onderhoud wilt steken, of je dat nu zelf doet of uitbesteedt. Een stalen schip vergt meer aandacht dan een woonark met een betonnen bak. Verzekering voor een stalen schip vereist dat je elke 5 jaar het staal laat controleren op dikte bij een scheepswerf, meestal tegelijk met groot en klein onderhoud. Het kan ook avontuurlijk zijn om een tijdje je hele huis op een andere plek te hebben. Bij een woonark is het onderhoud wat minder spannend. Met een betonnen casco is het onderhoud vergelijkbaar met dat van een woonhuis, zonder de 5-jaarlijkse trip naar de helling.

Veiligheidsnormen
Een woonboot moet aan veiligheidsnormen voldoen, zoals brandveiligheid en reddingsmiddelen, en aan wettelijke vereisten, zoals aansluiting op water, elektriciteit en riolering. Als je zelf een woonboot bouwt, moet je hieraan denken. Maar ook bij het kopen of verhuizen van een woonboot is het belangrijk de regelgeving te controleren, omdat die per locatie kan verschillen.

Vergunning
Voor elke woonboot heb je een ligplaatsvergunning nodig om te mogen aanmeren en te blijven. Sinds 1 januari 2018 wordt een woonboot niet meer als een schip beschouwd volgens de wet. Daarom heb je nu een omgevingsvergunning nodig als je (ver)bouwplannen hebt. Op openbaar water kan ook een watervergunning nodig zijn, die regelt het gebruik van waterwegen en zorgt voor veiligheid en doorstroming. Soms is ook een speciale vergunning voor brandveiligheid nodig, vooral als je de woonboot permanent bewoont.

Levensstijl en voorzieningen
Denk na over welke voorzieningen je nodig hebt en hoe je wilt leven op de woonboot. Wil je zelfvoorzienend zijn of liever niet? Sommige woonboten hebben systemen voor waterzuivering en energieopwekking, terwijl andere afhankelijk zijn van aansluitingen op het vasteland. Ook verschillen ze in afvalverwerking, sommige hebben geavanceerde systemen, andere maken gebruik van reguliere ophaaldiensten.

Woonboot kopen
Het kopen en wonen van een woonboot is uniek en vereist onderzoek en planning. Een aankoopmakelaar die gespecialiseerd is in woonboten kan helpen. Door hier rekening mee te houden, ben je goed voorbereid om je drijvende droomhuis te vinden en te genieten van het bijzondere leven op het water.

Beeld: Shutterstock by: Chris Troch | Bron: &c | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes