16730

Een auto kopen of leasen: wat is voordeliger?

Je bent toe aan een nieuwe auto. De vraag is: ga je er één kopen of toch leasen? Sommige auto’s kunnen goedkoper zijn om te leasen dan met je eigen geld te kopen. In andere gevallen is het kopen van een auto juist weer voordeliger. Verwarrend? Dat begrijpen we. Daarom hebben we het voor je uitgezocht. Een auto kopen of leasen: wat is voordeliger?

Het verschilt per situatie of een auto leasen of kopen voordeliger is. Leasen houdt in dat je een vast bedrag per maand betaalt om in een bepaalde auto te kunnen rijden. Hier zitten meestal de kosten voor wegenbelasting, auto verzekering en onderhoud in verwerkt, je hoeft alleen te tanken. Het nadeel is dat je niet de eigenaar van de auto bent. Je ‘huurt’ deze als het ware voor een periode van 12 tot 60 maanden. Daarna lever je de auto weer in. Ook spreek je een vast aantal kilometers af die je verwacht te gaan rijden per jaar. Ga je hier overheen, dan betaal je per kilometer een extra bedrag.

Leasen is met de jaren steeds makkelijker geworden en wordt ook door steeds meer mensen gedaan. De grootste reden hiervoor is dat men niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor een auto. Meestal is dat bedrag er ook niet en de keuze ligt dan bij leasen of geld lenen om een auto te kopen. Omdat leasen relatief veel voordelen biedt, zoals de “all-in” prijs kiezen de meeste mensen voor deze optie. Geld lenen klinkt al gauw beangstigend, leasen gek genoeg iets minder. Toch hebben beide veel invloed op bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.

Dus… is leasen dan meteen de beste optie? Nee, zeker niet. Heb je wel de mogelijkheid om een auto met eigen geld te kopen, dan is dit vaak de voordeligste optie. De auto gaat (hopelijk) langer mee dan 60 maanden, je hoeft deze daarna niet in te ruilen, je zit niet aan een vast aantal kilometers per jaar en bent geen betalingen verschuldigd. Uiteraard komen kosten van wegenbelasting, verzekering en onderhoud er nog bij. Het is dus verstandig om van tevoren een berekening te maken van je verwachte kosten. Wat is de restwaarde na x aantal jaar? Hoe veel ben je gemiddeld per maand kwijt? Door een duidelijk overzicht te maken word je keuze een stuk makkelijker.

Nog een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je wilt gaan leasen:

Wil je door bijvoorbeeld een scheiding of ontslag onder je lease contract uit? Dan komen hier meestal extra kosten bij. Zoek dit van tevoren goed uit.

Je kunt je opgebouwde schadevrije jaren verliezen, wanneer je langer dan 3 jaar geen auto op je naam hebt staan. Dit is dus met een lease auto het geval, omdat jij niet de eigenaar van de auto bent.

Het volledige leasebedrag (dus je maandbedrag maal het aantal maanden van je leasecontract) wordt geregistreerd bij het BKR. Dit heeft veel invloed op je maximale leencapaciteit.

Je betaalt altijd eigen risico bij eventuele schade. Daarnaast vallen ook niet alle soorten schadegevallen binnen je contract en moet je deze soms zelf betalen. Verstandig om ook dit van tevoren goed uit te zoeken voordat je een contract afsluit.

Beeld: Shutterstock by: Wellnhofer Designs | Bron: gaspedaal.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes