16783

Dit zijn de voordelen van koud douchen

Koud douchen heeft zo z’n voordelen. We weten natuurlijk allemaal dat dit goed is voor de energierekening en het milieu, maar er zijn nog veel meer pluspunten. Voordelen van koud douchen:

Begin eerst met een warme douche, want meteen koud douchen is onwennig. Als je de laatste vijftien tot dertig seconde een koude straal over je heen krijgt levert dit al gezondheidsvoordelen op!

Goed voor de weerstand
Door koud te douchen geef je je lichaam en je immuunsysteem een flinke energieboost. Dit zorgt er voor dat je lichaam voldoende witte bloedcellen blijft produceren. Deze cellen houden infecties tegen met lichaamseigen stoffen en een koude douche is het makkelijkst om de productie hiervan te boosten.

Goed voor spieren en herstel
Een koude douche na het sporten is supergoed voor de spieren. Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten dicht knijpen en daardoor komt de bloedtoevoer extra goed op gang. De afvalstoffen gaan nu sneller het lichaam uit en dat zorgt weer voor een snel herstel van de spieren.

Goed voor de bloedcirculatie
Doordat je hart sneller gaat kloppen van koud water, worden de bloedvaten nauwer en moet het hart meer moeite doen om het bloed te laten stromen. Je bloed gaat sneller stromen en je krijgt hierdoor weer een betere ademhaling. Door deze verbeterde bloedcirculatie blijft je lichaam warm en zorgt ook nog eens voor een betere stofwisseling. Dit is perfect voor als je wilt afvallen!

 

Goed voor de huid
Warm douchen zorgt voor uitdroging van de huid, terwijl koud douchen dit juist tegengaat. Door de kou trekt, net als de spieren, de huid samen en wordt strak en glad getrokken. Daarbij komend sluit de houd zich ook tegen de kou, waardoor je dus minder snel uitdroogt.

Goed voor de verbranding
Je lichaam gaat bruin vet produceren als je koud doucht. Bruin vet produceert warmte en zorgt ervoor dat je meer energie verbrandt. Wit vet daarentegen slaat juist calorieën op. Een koude douche is dus zeer goed het afvalproces te versterken!

Energierekening
13% van de energierekening bestaat uit warm water. Door koud te douchen bespaar je dus al een hoop op de kosten.

Beeld: Shutterstock by: H_Ko | Bron: manners.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes