17127

Dit zijn de veel voorkomende inbraakmethoden

Wat zijn de verschillende manieren van inbreken? Hieronder een overzicht van veel voorkomende inbraakmethoden.

 

De woning laten beveiligen vinden steeds meer Nederlanders belangrijk.
Inbrekers herkennen namelijk direct wanneer een woning wel of geen alarmsysteem heeft. Vorig jaar zijn er een recordaantal alarmsystemen in huizen geplaatst. De goedkopere prijs speelt hier een grote rol. Tegenwoordig kun je alarmsystemen laten installeren in een abonnementsvorm. Je hoeft dan niet vooraf een grote investering doen. Je krijgt een compleet alarmsysteem voor een vast laag bedrag per maand. Je kan hier een gratis aanvraag starten.

Cilindertrekken
Het cilinder van uw deurslot is eigenlijk de kern van het slot. Deze cilinder steekt een klein beetje uit het slot. Als de inbreker deze cilinder verwijderd met speciaal gereedschap, dan kan hij het slot gemakkelijk forceren. U hoort er niets van en de inbreker is slechts enkele seconden bezig. Cilindertrekken komt gemiddeld bij 16% van de inbraakgevallen voor.

Bulgaarse methode
De Bulgaarse methode houdt in dat inbrekers een cilinderslot dat iets uitsteekt afbreken. Ze draaien het slot stuk met een tang en zo de deur uit, óók als de deur op slot zit. Het is 1 van de meest gebruikte methoden en men is binnen 1 minuut binnen, zonder dure materialen.

Via de bovenramen
Inbrekers komen eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een ‘bovenlicht’) of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen.

Flipperen
Een deur die niet op het slot zit, openen inbrekers eenvoudig door met een stukje plastic (bijvoorbeeld een credit card of stuk frisdrankfles) via de buitenkant van de deur de sleuf van het slot terug te drukken.

Gaatjes boren
De inbreker boort een gaatje vlak in de buurt bij de hefboom van raam en deur. Met een hulpstuk wordt vervolgens de sleutel omgedraaid die aan de binnenkant nog in het slot zit of wordt er met een stuk ijzerdraad getracht het slot te openen.

Hengelen
Hengelen houdt in dat inbrekers met een stuk ijzer via de brievenbus de deurklink aan de binnenkant van de deur naar beneden proberen te drukken. Als de deur niet op slot zit, is de inbreker binnen enkele seconden binnen.

Openwrikken
Nog steeds zijn er inbrekers die op pad gaan met een koevoet/breekijzer of een schroevendraaier. Ze wrikken het gereedschap tussen de deurpost en de deur en wrikken de deur open.

Binnensluipen
Dit is de makkelijkste methode. De inbreker heeft hiervoor geen gereedschap nodig (hij hoeft immers niet te ‘breken’) en hoeft alleen maar op te letten of onoplettende burgers hun deuren en ramen open hebben staan. Zeker in de warmere maanden staan er veel deuren en ramen open en zijn het topmaanden voor de gelegenheidsinbreker. En mocht hij onverwacht de bewoner tegen het lijf lopen, dan maakt hij excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer.

Weten wanneer je niet thuis bent.
Buiten de veel voorkomende inbraakmethoden hebben inbrekers ook allerlei slimme trucs om te kijken of je thuis bent. Sommige zijn zo uitgekookt, dat je daar zelf niet eens bij stil staat.

Bron: Feenstra + Politie.nl Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes