19077

Dit moet je weten over de oranje tompouce

De oranje tompouce, dé traktatie van Koningsdag, is een echte klassieker in de banketbakkerij. Het bestaat uit twee knapperige laagjes bladerdeeg met daartussen heerlijk luchtige banketvulling en een glazuurlaag erbovenop. Hoewel het bijna onmogelijk is om netjes te eten, is het wel ontzettend lekker. 

  1. Waar komt de tompouce vandaan?
    De tompouce komt uit Mokum, oftewel Amsterdam. Het verhaal gaat dat een Amsterdamse banketbakker, wiens naam helaas onbekend is, de eerste roze tompouce heeft gemaakt. Hoewel het idee mogelijk is afgeleid van het Franse taartje millefeuille (dat al in 1651 werd gemaakt), was de eerste Nederlandse versie ervan te vinden in onze hoofdstad.
  2. Op Koningsdag iedereen massaal aan de oranje tompouce
    Voor banketbakkers is het een topdag. De verkoop van tompouces gaat zo hard omhoog dat bakkers vaak twee keer zoveel omzet maken vergeleken met andere dagen.
  3. Sinds 27 april 1967 is de oranje tompouce het koningsgebak
    Toen Prins Willem-Alexander werd geboren, vierde het koningshuis dit met beschuit met blauwe muisjes én… oranje tompouces. Sindsdien is het gebak bekend als ‘t Koningsgebak.
  4. Vernoemd naar…?
    De naam ‘tompouce’ zou kunnen zijn afgeleid van een circusartiest genaamd Admiraal Tom Pouce uit Friesland, die zijn naam kreeg van de beroemde Amerikaanse circusartiest General Tom Thumb. Het verband tussen hen en het gebakje is echter niet duidelijk. Misschien is het gewoon een verhaaltje.
  5. Meervoud van tompouce
    Hebben we het dan altijd verkeerd gezegd? Het blijkt dat het meervoud van tompouce niet ‘tompoucen’ is, maar ‘tompouces’.
  6. Het eten blijft een klus!
    Het is geen goed idee om een tompouce te snijden als je je kleding vlekvrij wilt houden en je gebakje intact wilt houden. De beste manier is om de tompouce op zijn zijkant te leggen of eerst de onderkant met vulling te eten en daarna het dakje.
  7. De tompouce is wereldwijd bekend en heeft verschillende namen:
    1. In Frankrijk heet het millefeuille;
    2. In Vlaanderen wordt het een boekske of glacéke genoemd;
    3. In Italië staat het bekend als mille foglie;
    4. In de VS wordt het napoleon of a nap genoemd;
    5. In Zweden is het een napoleonbakelse;
    6. In Noorwegen noemen ze het een napoléonskake;
    7. En zelfs voor de Russen is het een hаполеон (Napoleon)

Beeld: Shutterstock by: Picture Partners | Bron: &c | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes