18023

Dit kost het als de kerstverlichting een hele maand blijft branden

Met Kerstmis horen lichtjes! Dit kan gezellig én energiezuinig. Ledverlichting is er tegenwoordig in mooie warme kleuren en is goedkoper dan de ouderwetse gloeilampjes. Hierdoor bespaar je superveel stroom en zie je dit vooral in de kerstmaand terug op de energierekening. Dit kost het als de kerstverlichting een hele maand blijft branden:


Ledverlichting 

Kerstverlichting met led is 8 keer zuiniger dan een snoer met allemaal gloeilampjes. Dit is ook nog eens beter voor het milieu, want door het lage elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen veel minder. Bij kerstlampjes hoef je geen energielabel te hebben, dus let goed op in de winkel wat op het etiket staat. Meestal staat duidelijk op het label of het ledverlichting is, ook zie je de hoeveelheid Watt staan. Hoe lager, hoe zuiniger.

Timer 
Een timer voorkomt onnodig stroom gebruik. Je kun deze automatisch instellen en bepalen wanneer de lichtjes aan en uit gaan. Zet ze bijvoorbeeld uit wanneer je gaat slapen of overdag aan het werk bent. Je kunt dit ook gewoon handmatig doen, maar let wel op sluipverbruik. Verlichting met een transformator verbruiken ook stroom wanneer het licht uitstaat. Vooral bij de oudere transformators geldt dit. Dit sluipverbruik kun je voorkomen door de stekker eruit te halen.

Verbruik en kosten

De actuele energieprijs op dit moment per kWh is € 0,38.

Stel je hebt snoerverlichting met 20 lampjes in de kerstboom hangen (25 W), een kerstster op het raam (25 W), een lichtslang van 10 meter  (160 W) en een buitensnoer van 100 lampjes (25 W). Dit zijn allemaal gloeilampen en branden 24/7 per dag. Met het bovenstaande voorbeeld verbruikt je volgens Milieu Centraal in een periode van 30 dagen dan 170 kWh. Dit is met de huidige prijs €64,60. Als je deze lampen op een timer zet van 8 uur per dag, dan is dit 55 kWh en komt dit uit op €21.

Stel je hebt bovenstaande verlichting allemaal in led: snoerverlichting met 20 lampjes in de kerstboom hangen (8 W), een kerstster op het raam (5 W), een lichtslang van 10 meter  (50 W) en een buitensnoer van 100 lampjes (5 W). Je verbruikt dan in 30 dagen 50 kWh. Dit komt op een bedrag uit van €19. Ledverlichting scheelt dus enorm veel geld!

 

Beeld: Shutterstock by: NatalyP | Bron: Milieu Centraal | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes