16953

Dit kan je buiten de afwas allemaal doen met je vaatwasser!

Dit kan je buiten de afwas allemaal doen met je vaatwasser. Je zou denken dat vaatwasmachines echt alleen maar geschikt zijn voor het wassen van de vaat, maar buiten de afwas is de vaatwasser voor veel meer klusjes geschikt. En dat zijn dingen die je niet in eerste instantie zou verwachten. We zetten ze op een rijtje voor je.

Voor bijna alle schoonmaakklusjes

Speelgoed van huisdieren, kinderspeelgoed, gereedschap (hamers, schroevendraaiers en moersleutels kunnen bijna altijd in de vaatwasser) en zelfs bloempotten, je vaatwasser kan echt ontzettend veel schoonmaken. Zet deze dingen niet bij je gewone vaat en bij voorkeur apart en zorg er voor dat alle grove delen er al af zijn. Vaak is het meest uitgebreide programma voldoende.

Als hulp bij het tuinieren

Net als veel gereedschap, kun je je tuingereedschap ook in de vaatwasser doen. Schepjes, harken en potjes kun je in de vaatwasser zetten, zodat ze er weer als nieuw uitzien, maar pas op voor gereedschap met een houten handvat, aangezien hout door de warmte kan vervormen. Gebruik in dat geval een minder warm programma.

Schoenen en petjes

Het klinkt misschien raar maar je kan petjes in de vaatwasser doen, dit is vaak de beste manier om achtergebleven zweet en vuil dat zich jarenlang heeft opgehoopt weg te krijgen. Petjes hebben de perfecte vorm voor de vaatwasser en bovendien krijgt de vaatwasser vaak al het vuil aan de binnenkant van de pet weg. Doordat het petje niet gecentrifugeerd wordt zoals in de wasmachine behoudt deze ook zijn vorm. Ook schoenen zoals stoffen sneakers kun je in de vaatwasser doen. Haal dan wel de binnenzool en andere voering eruit. Ook slippers van rubber of kunststof zijn goed te wassen in de vaatwasser. Gebruik een lage temperatuur.

Gebruik als kookhulp
Dit is iets wat bijna niemand weet maar je kan de vaatwasser ook als kookhulpje gebruiken. Je kunt op een makkelijke en snelle manier zalmfilet koken in de vaatwasser. Dit komt door de stoom. In de vaatwasser wordt het namelijk niet warmer dan 70 °C, zodat de filet niet te gaar wordt (hoewel je de vaatwasser op de hoogste temperatuur moet zetten). De filet wordt zo heerlijk mals en niet droog of taai. Wikkel de filet in aluminiumfolie en gebruik ook vooral geen vaatwasmiddel. Je kunt zelfs fruit of groenten wassen om de modder te verwijderen. Heb je een veel aardappels die geschild moeten worden? Gewoon in de vaatwasser doen, het scheelt je een hoop werk.

Beeld: Shutterstock door: Maria Borodulina | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes