16986

Dit is waarom koud afdouchen zo goed voor je is!

Dit is waarom koud afdouchen zo goed voor je is. Het is even doorbijten; wanneer je eerst onder een comfortabele warme douche hebt gestaan, de kraan op koud zetten. Maar koud afdouchen heeft heel veel voordelen, we leggen uit welke dat zijn.

Het stimuleert de bloedsomloop
Koud water zorgt ervoor dat het lichaam de bloedtoevoer naar de huid verminderd om warmteverlies te vermijden en stuurt het warme bloed naar de organen die hierdoor extra zuurstof en voedingsstoffen ontvangen. Wanneer je weer opwarmt dan keert de bloeddoorstroming terug naar de huid. Dit heeft een groot effect op de elasticiteit van de bloedvaten, vooral de kleine haarbloedvaatjes hebben hier veel baat bij. Wisselbaden van koud en warm water versterken dit effect nog eens.

Het verbetert het immuunsysteem
Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij mensen die elke dag een koude douche nemen een toename van het aantal witte bloedcellen (de afweercellen) plaats vindt, dit helpt verkoudheden en infecties te voorkomen en ook te bestrijden.

Gaat spierpijn en stijfheid tegen
Koude douches en baden hebben ook een weldadig effect op de vermoeide spieren. Neem niet onmiddellijk een koude douche na het sporten maar doe dit na een uurtje als je voldoende afgekoeld bent. Veel professionele sporters maken hier dankbaar gebruik van.

Het stimuleert de vetverbranding
Wanneer je een koude douche neemt, activeert dit de verbranding van het bruine vet om het lichaam warm te houden. Dit zal een positieve bijdrage leveren als je bijvoorbeeld aan het lijnen bent.

Geeft meer energie
Kou zorgt ervoor dat je krachtiger en dieper gaan inhaleren. Door deze flinke teug extra zuurstof krijgt je lichaam een flinke energieboost. Je organen, hersenen en bloed profiteren enorm van deze extra zuurstof. Je kan jezelf trainen om tijdens het koude afdouchen een aantal tellen heel krachtig in te ademen en deze even vast te houden voordat je weer uitblaast.

Goed voor huid en haar
Naast een verbeterde doorbloeding kan ijskoud water je huid helpen door het verlies van teveel natuurlijke oliën door te baden tegen te gaan, iets wat wel gebeurt als je warm water gebruikt. Het helpt ook je haar gezond, glanzend en sterk te worden doordat koud water de huid rond haarzakjes strakker maakt. Je haar gaat sowieso meer glanzen als je het naspoelt met koud water.

Niet voor iedereen geschikt
Let wel op bij: mensen met bloeddruk- of een hartaandoening kunnen beter niet al te koud douchen omdat ze de koude shock niet goed kunnen verwerken. Ook het is het aangeraden dit niet zonder begeleiding te doen bij zwangerschap, koorts, reuma. Wanneer je twijfelt, raadpleeg dan altijd eerst je dokter voordat je onder een ijsdouche springt.

Beeld Shutterstock door: Microgen | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes