16956

Dit is waarom je bij bliksem nooit mag douchen

Dit is waarom je bij bliksem nooit mag douchen. We leggen uit waarom het niet verstandig is om bij bliksem te gaan douchen en geven ook andere tips om veilig te blijven tijdens onweer en bliksem.

Zoek beschutting
De eerste regel is om zo snel mogelijk onderdak te zoeken in een volledig ommuurd huis, afdakjes en dergelijke zijn niet veilig genoeg. Een auto kan ook, dit komt door de bekende kooi van Faraday, deze beschermt tegen statische ontladingen zoals bliksem. Voorwaarde is dat deze wel een harde bovenkant heeft. Ga nooit onder een boom of andere hoge mast schuilen.

Vermijd contact met stromend water
Als je binnen in huis bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen risico meer loopt tijdens onweersbuien. Vermijd daarom alle contact met stromend water. Dat wil zeggen, niet douchen of in bad gaan, je handen niet wassen en de afwas of handwas kan je ook beter even laten staan. Om veilig te blijven tijdens een onweersbui kan je het beste uit de buurt blijven van alles wat elektriciteit kan geleiden. Dat zijn niet alleen snoeren, maar ook leidingen. Water is namelijk een zeer goede geleider voor elektriciteit.

Niet op open water
Mocht je je op open water bevinden tijdens onweer, ga dan meteen het water uit. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn veilig om in te schuilen, aldus experts. Wat veel mensen wel weten is dat je bij onweer en bliksem in een open veld of in een bos het beste gehurkt en met de voeten tegen elkaar kan zitten in een laag gelegen gebied. Vermijd hoge punten zoals bomen en elektriciteitsmasten en andere metalen objecten zoals bushokjes. Ga zeker niet plat op de grond liggen, dan ben je groter en kan je sneller geraakt worden.

Blijf weg van ramen
Beter bekend, maar wordt vaak vergeten, blijf uit de buurt van ramen en deuren, een blikseminslag vlak in de buurt kan de ramen versplinteren. Bliksemschichten kunnen prachtig zijn, maar hou voldoende afstand van ramen als je ernaar wil kijken. Het licht kan je ook nog eens verblinden.

Ga gehurkt zitten
Gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar, met je handen over je oren en met je hoofd tussen je knieën is het beste als de bliksem in je directe omgeving kan inslaan. Die kans is groter als er een statisch gevoel optreedt, bijvoorbeeld wanneer je haartjes op je armen overeind komen. Maak je dan zo klein mogelijk en hou zo weinig mogelijk contact met de grond.

Beeld: Shutterstock door Dudarev Mikhail | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes