19241

Deze truc steeds vaker gebruikt door zakkenrollers

Niets bederft je vakantie meer dan wanneer je persoonlijke bezittingen worden gestolen. Terwijl jij ontspannen van de prachtige omgeving geniet, zien dieven hun kans schoon om toe te slaan en jouw portemonnee te stelen. Met deze tips blijf je extra waakzaam voor zakkenrollers. Deze truc steeds vaker gebruikt door zakkenrollers:

Italië meeste kans op zakkenrollers
Volgens onderzoek van de Britse prijsvergelijker Quotezone lopen vakantiegangers in Italië het grootste risico om beroofd te worden. Het onderzoek analyseerde meldingen van zakkenrollen bij toeristische attracties in heel Europa. Frankrijk volgt, met de iconische Eiffeltoren als de ultieme plek. Op de derde plaats vinden we Spanje, vooral Las Ramblas in Barcelona, waar al jaren waarschuwingsborden staan. Duitsland prijkt op de vierde plaats. Nederland volgt als vijfde in deze bedenkelijke ranglijst, vooral in Amsterdam moet je alert zijn. In Ierland hoef je je het minst zorgen te maken over dit probleem, hoewel er wel meldingen zijn van incidenten in het toeristische Guinness Storehouse in Dublin.

Is het te voorkomen?
Hoe kun je zakkenrollen tegengaan? Volgens Robin Matrix, bekend van zakkenroller.nl en goochelaar, is het vrijwel onmogelijk om je er volledig tegen te beschermen. Hij wijst op het gebruik van rugzakken met speciale ritsen aan de binnenkant of het bewaren van spullen in voorzakken in plaats van achterzakken als mogelijke voorzorgsmaatregelen. Zakkenrollers hebben zoveel verschillende methoden dat geen enkele aanpak 100 procent veilig is. Zelfs Matrix, als expert op dit gebied, is ooit slachtoffer geweest, wat de uitdaging van preventie onderstreept. Ze slaan toe wanneer je het niet verwacht, zoals wanneer je van winkel A naar B loopt zonder op je omgeving te letten. Het traditionele zakkenrollen is veranderd; nu zoeken ze urenlang naar geschikte momenten, bijvoorbeeld als je druk aan het bellen bent en je telefoon in je achterzak steekt. Ze opereren soms zelfs in groepen.

Voetbaltruc
Op dit moment zien we veelvuldig de voetbaltruc in actie, waarbij een dief voetballend steeds dichterbij komt, de bal naar je toe trapt om zijn kans te grijpen. Robin Matrix denkt dat mogelijk de oude truc van de weg vragen, die vroeger veel werd toegepast, weer opduikt. Vaak volgt dit een cyclus, nu krijgt de voetbaltruc veel aandacht en worden andere methoden vergeten.

Kijk goed uit
Blijf alert, want diefstal kan in een oogwenk gebeuren. Om verdere problemen te voorkomen, is het verstandig om op vakantie kopieën van belangrijke documenten te bewaren. Controleer ook je reisverzekering om te zien wat wel en niet gedekt is. Hoewel de kans op een goede afloop klein is, is het altijd raadzaam om aangifte te doen bij de politie.

Beeld: Shutterstock by: Guiderom | Bron: telegraaf | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes