18731

Deze botoxbehandelingen worden vergoed door zorgverzekering!

Botox staat doorgaans bekend om het verminderen van voorhoofdrimpels, maar het wordt tevens ingezet voor medische doeleinden. Onder specifieke voorwaarden kunnen deze botoxbehandelingen worden vergoed door zorgverzekering!

 

Botox voor medische redenen
Botox werd eigenlijk bedacht om oogspasmen te behandelen door een oogarts, maar het bleek onverwachts ook goed te werken tegen rimpels op het voorhoofd en rond de ogen. Het ontspant spieren en kalmeert de huid, waardoor het niet alleen goed is voor rimpels maar ook kan helpen bij verschillende vormen van pijn, zoals migraine, overmatig zweten en tandenknarsen.

Vergoedingen
Onder bepaalde voorwaarden kunnen zorgverzekeringen een medische botox-behandeling vergoeden. Je moet bij je zorgverzekeraar laten zien dat de behandeling geen cosmetisch doel heeft. Daarom is het essentieel om eerst je huisarts te raadplegen voor een medische indicatie. Je zorgverzekering zal altijd vragen om een doorverwijzing waarin staat waarom de behandeling noodzakelijk is voor jou. Deze botoxbehandelingen worden vergoed:

  1. Migraine
    Hoewel het niet meteen in je opkomt bij de behandeling van migraine, kan medische botox effectief zijn tegen deze aanhoudende hoofdpijn. De botox wordt op verschillende plekken geïnjecteerd, zoals het achterhoofd, de kaak en de slapen. Dit zorgt voor ontspanning van de spieren in het hoofd, wat de intensiteit van de pijn vermindert. Let op: deze behandeling komt alleen in aanmerking voor vergoeding bij chronische migraine, waarbij je meer dan vijftien dagen per maand last hebt.
  2. Overmatig transpireren
    Als overmatig zweten een dagelijks probleem voor je is, zelfs los van inspanning of warm weer, dan ervaar je mogelijk Hyperhidrosis. Gelukkig zijn er medische botox-behandelingen die effectief kunnen zijn. Botox wordt vaak ingespoten rond de oksels, soms ook in handen of voeten, afhankelijk van waar het probleem zich voordoet. Het effect neemt geleidelijk af, daarom wordt de behandeling het beste om de zes maanden herhaald.
  3. Tandenknarsen 
    Tandenknarsen wijst op overactieve kauwspieren tijdens de slaap, wat kan leiden tot slijtage van tanden, kaakklachten en zelfs nek- en hoofdpijnklachten. Een medische botox-behandeling kan deze kauwspieren ontspannen, waardoor het tandenknarsen afneemt of zelfs stopt. Het is goed om te weten dat deze behandeling elke drie à vier maanden herhaald moet worden.

Zorgverzekering
Als je overweegt medische botox nodig te hebben, is het raadzaam om dus eerst naar de huisarts te gaan. Met een medische indicatie van je huisarts zou je medische botox vergoed moeten krijgen vanuit je basisverzekering. Afgezien van je eigen risico hoef je je dus geen zorgen te maken over de kosten. Het is wel verstandig om te overwegen welke zorgkosten je het komende jaar verwacht te maken.

Beeld: Shutterstock by: Ivanova Tanja |  Bron: rtlnieuws |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes