17140

De woonkamer, keuken of badkamer schoon in 15 minuten?

De woonkamer, keuken of badkamer schoon in 15 minuten? Iedereen woont graag in een schoon en opgeruimd huis, maar het gebeurt maar al te vaak dat onze woonplek in een rommeltje verandert. Met deze tips hou jij je woning netjes in maar 15 minuten per ruimte.

Begin met drie ruimtes(vijf minuten routine)
Vraag jezelf af in welke drie kamers je het meeste tijd doorbrengt, en neem een timer bij de hand. Ruim in elk van de drie kamers telkens vijf minuten lang op. Brandschoon wordt een kamer niet van vijf minuutjes opruimen, maar je zal ervan versteld staan hoe veel je in deze tijd ongestoord ruimen gedaan krijgt.

Woonkamer
Stof de oppervlaktes af die makkelijk stof verzamelen zoals het TV-meubel en de salontafel. Vouw dekentjes terug op en leg de kussens terug op de juiste plek in de bank. Ga snel met de stofzuiger door de woonkamer. Ruim alles op wat niet in de woonkamer of op de vloer hoort zoals boeken, babyspeelgoed, schoenen of kleren.

Keuken
Zet alle vuile afwas in de afwasmachine. Heb je geen afwasmachine? Spoel alle vuile borden dan af en zet ze op een nette stapel in de wasbak. Of doe gewoon snel even de afwas. Haal alles van de keukentafel wat er niet hoort. Maak het keukenblad schoon met een alles- of keukenreiniger.

Badkamer
Begin met wat WC-reiniger in de toiletpot te doen. Laat zitten tot het einde van je schoonmaakbeurt en maak dan het toilet schoon. Maak de spiegel schoon en reinig de wasbak en de badkuip. Maak het afvalbakje leeg.

Dezelfde ruimtes (vijftien minuten routine)
Wie wat grondiger wil schoonmaken spendeert 15 minuutjes aan één kamer. Zet je timer, en begin meteen. Doe de dingen die we hierboven al vermeld hebben, en voeg volgende stappen aan je schoonmaakroutine toe.

Woonkamer
Gooi alle dekens en kussenslopen in de wasmachine. Stofzuig de bank of gebruik een kledingroller of een wasdrogerdoekje om alle stofjes of dierenharen van de kussens te verwijderen. Maak ook onder de bank en de kasten schoon. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal onderuit komt. Stof schilderijen, foto’s en wandplankjes af. Maak ook alle glazen oppervlakken schoon.

Keuken
Veeg de vloer en leg de matten en kleden buiten als die in de keuken liggen. Zet het vuilnis buiten en haal snel een desinfecterende doek door de vuilnisbak. Maak de buitenkant van je keukenkastjes schoon, en doe hetzelfde met de buitenkant van de koelkast en de oven. Vervang de keukenhanddoeken en het keukendoekje.

Badkamer
Maak de rest van het toilet schoon. Beperk je niet tot alleen de wc-bril, maar neem de heel pot onder handen. Neem reinigingsdoekjes en maak daarmee de kranen en douchekop schoon. Maak met glasreiniger ook de wanden van je douche schoon. Vergeet de lichtknop en de het beslag van de deur niet!

Beeld: Shutterstock door: LumenSt | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes