Vergunningsvrij
In de meeste gevallen kun je zonder vergunning een dakkapel plaatsen aan de achterkant of zijkant van je huis, zolang je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden omvatten onder andere het platte dak, een maximale hoogte van 1,75 meter, een onderkant tussen 50 centimeter en 1 meter boven de dakvoet, en de bovenkant meer dan 50 centimeter onder de daknok. Daarnaast moeten de zijkanten meer dan 50 centimeter van de zijkanten van het dak liggen, en moet het gaan om een niet-tijdelijke woning.
Omgevingsvergunning nodig
Echter, in situaties waarin je dakkapel niet aan deze voorwaarden voldoet, is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan onder andere het geval zijn als je de dakkapel aan de voorkant van je huis wilt plaatsen, als deze niet binnen de standaardafmetingen past, of als je huis in een beschermd stadsgezicht staat, een monument is, of als het zijdakvlak aan een openbaar toegankelijk gebied grenst. Ook als je wilt afwijken van bepaalde regels, zoals hoogte, plaatsing of materialen, kan een vergunning vereist zijn. Het is belangrijk om de specifieke regels van je lokale gemeente te raadplegen en eventueel contact op te nemen voor meer informatie over vergunningseisen in jouw situatie.
Buren
Voordat je aannemers inschakelt, is het essentieel om je buren op de hoogte te stellen van je plannen. Je wilt immers geen slechte verstandhouding met ze krijgen. Dus, even overleggen en vergeet niet te vermelden bij je vergunningsaanvraag dat je dit al besproken hebt. Dit kan een positieve invloed hebben op het verkrijgen van je vergunning. Waar je geen buren voor hoeft in te schakelen zijn zonnepanelen. Wil jij nou zonnepanelen inclusief thuisbatterij? Vul dan hier even je postcode in en ontvang een gratis berekening!
Verzoek indienen
Het verzoek voor een dakkapel kun je indienen bij je gemeente. Download het aanvraagformulier voor een omgevingsvergunning en vul het dit volledig en nauwkeurig in. Naast het aanvraagformulier moet je mogelijk extra documenten toevoegen, zoals de bouwtekeningen, foto’s, een situatieschets, en andere relevante informatie. Na het indienen zal de gemeente je aanvraag beoordelen. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig. Tijdens de beoordeling kan de gemeente de aanvraag openbaar maken, waarbij buren de mogelijkheid krijgen bezwaar te maken. Na de beoordeling ontvang je een schriftelijke beslissing van de gemeente over de toekenning of afwijzing van de vergunning.
Beeld: Shutterstock by: klikkipetra | Bron: funda, telegraaf | Powered by: Sendt