17495

Dagelijks 11 minuten wandelen verlengd je leven

Uit groot onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat dagelijks 11 minuten stevig wandelen één op de tien vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd kunnen voorkomen.

De onderzoeker vergeleken de resultaten van ongeveer 200 wereldwijde onderzoeken onder miljoenen mensen. Ze keken naar het verband tussen fysieke activiteit en het risico op hartaandoeningen, kanker en een vroege dood. Minstens 75 minuten per week stevig wandelen zorgt ervoor dat het risico op vroeg sterven (dus niet overlijden door ouderdom) met 23 procent vermindert, de kans dat je kanker krijgt met 7 procent omlaag gaat en bij hart – en vaatziekten zelfs 17 procent.

Het gaat niet om een loopje naar de koffieautomaat op je werk of slenteren door de stad. Je hoeft niet per se naar de sportschool om aan je beweging te komen. Lopen of fietsen naar je werk of iedere avond na het eten een rondje wandelen doet al wonderen. Je gebruikt je hart, longen en spieren, dat houdt je lichaam op peil en zorgt ervoor dat je fit bent.

 

Je zou zeggen: 11 minuten per dag ervoor zorgen dat je hartslag omhooggaat, moet haalbaar zijn. Toch halen de meeste Nederlanders dit niet. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Nederlanders de 150 minuten per week ‘matig intensieve’ beweging niet haalt. Dit kan komen doordat een grote hoeveelheid een zittend beroep hebben. Ook wordt de bevolking steeds ouder en is het voor deze doelgroep fysiek soms lastig om aan beweging te komen.

Mensen die het moeilijk vinden om aan beweging te komen, kunnen haalbare doelstellingen voor zichzelf opstellen. Ook de technologie van tegenwoordig maakt het makkelijker en ook leuker om te bewegen. Zo heb je verschillende apps die alles bijhouden wat je doet. Ook een horloge die je stappen, hartslag, slaap etc. bijhoudt maakt het toegankelijker om te bewegen. Doe waar je blij van wordt en onthoudt: dagelijks 11 minuten wandelen verlengd je leven.

Beeld: Shutterstock by: Roman Samborskyi |  Bron: nu.nl, rtlnieuws |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes