17980

Let op: boete krijgen vervoeren kerstboom in de auto

Sinterklaas is nog niet eens uit het land en mensen kopen alweer massaal kerstbomen. Ga je dit jaar voor een neppe of een echte boom? Als je een echte boom wilt, moet je hem naar huis brengen. Maar een grote boom past vaak niet in je auto. Sommige mensen rijden dan met de achterklep open. Is dat eigenlijk toegestaan? Let op: boete krijgen vervoeren kerstboom in de auto:

 

Kerstboom vervoeren met de achterklep open
Je mag een kerstboom vervoeren met de achterklep open, maar let op:

  • Aan de zijkant mag de boom 20 cm uitsteken, bijvoorbeeld via het raam.
  • Aan de achterkant mag de boom maximaal een meter uitsteken, zelfs met een deels geopende achterklep.

Boete
Als de boom meer dan een meter uitsteekt, moet je een waarschuwingsvlag aan je auto hangen. Als je dat niet doet, riskeer je een boete van 140 euro. Steekt de boom meer dan 1,75 meter uit zonder vlag? Dan kan de boete 210 euro zijn. Als het kenteken niet goed te zien is door de kerstboom, kan dat je tot 149 euro kosten. Zorg ervoor dat de achterlichten en richtingaanwijzers altijd zichtbaar zijn. En zorg er ook voor dat de klep niet open kan waaien tijdens het rijden.

Andere manieren kerstboom vervoeren

  • Aanhanger
    De beste manier om een kerstboom te vervoeren is op een aanhanger. Als je geen aanhanger hebt, kun je de boom op het dak van de auto leggen. Zorg ervoor dat de stam naar voren gericht is, anders kunnen de takken beschadigd raken door de wind tijdens het rijden.
  • Dakrek
    Gebruik sterke spanbanden om de boom op het dakrek vast te zetten, zodat hij niet beweegt tijdens het rijden. Gebruik liever geen elastische banden met haken, zoals een ‘spin’. Als er een ongeluk gebeurt, kan de boom door de kracht van de klap gelanceerd worden. Zelfs een kleine kerstboom kan dan een kracht van 750 kilo krijgen door de zwaartekracht. Dit kan gevaarlijk zijn voor andere auto’s die voor je rijden.

Beeld: Shutterstock by: Gabor Tinz | Bron: oudersvannu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes