16853

Blijf uit de handen van online oplichters met deze tips!

In de eerste helft van dit jaar heeft De Fraudehelpdesk 18.738 meldingen ontvangen van online fraude. De totale schade bedraagt tot nu toe al bijna 21 miljoen euro. Dat is ruim 2,5 miljoen euro meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Cybercrime is één van de grootste categorieën. Hieronder valt onder andere phishing, hacken en computervredebreuk. Wat kun je doen om geen slachtoffer te worden? Blijf uit de handen van online oplichters met deze tips!

Online fraude vindt plaats op veel verschillende manieren. De technieken die de oplichters gebruiken ontwikkelen zich enorm snel en zijn vaak lastig bij te houden. Toch hebben ze vaak overeenkomsten en zijn er zeker een aantal dingen waar je op kunt letten.

Phishing
Bij phishing zijn de oplichters uit op jouw inlogcodes. Op deze manier kunnen ze toegang krijgen tot bijvoorbeeld je internet bankieren. Phishing gebeurt op verschillende manieren, maar de meest voorkomende zijn nep e-mails die worden verstuurd. Je denkt dat je een mail ontvangt van bijvoorbeeld je bank of creditcardmaatschappij. In de mail staat een link naar een website die heel erg lijkt op de originele website. Je denkt dus dat je daar veilig kan inloggen, maar op dat moment kunnen de oplichters meekijken met wat je typt en hebben dan jouw inloggegevens. Op deze manier kunnen zij heel makkelijk geld van jouw rekening halen. Over het algemeen zal een bank nooit een link naar hun website in een e-mail zetten.

Krijg je van een ander bedrijf een e-mail met een link naar een website, controleer dan altijd of jouw naam in de aanhef staat. Mocht je iets moeten betalen, zal het bedrijf altijd jouw naam bovenaan de e-mail vermelden. Een oplichter weet dit niet altijd. Kijk ook goed naar de afzender en zoek het e-mailadres eventueel op Google. Je komt er dan al gauw achter of het e-mailadres daadwerkelijk van het desbetreffende bedrijf is. Daarnaast is het belangrijk dat op websites waar je je inloggegevens moet invullen, er een slot icoontje voor de URL staat. Dit betekent dan dat het een beveiligde pagina is. Laat nooit je gegevens achter als je het slotje niet ziet staan.

 

Spoofing
Het kan voorkomen dat je wordt gebeld door je bank, maar dat dit niet jouw bank blijkt te zijn. Oplichters kunnen ervoor zorgen dat de naam van jouw bank in het scherm verschijnt. Ze bellen dan bijvoorbeeld met de boodschap dat je geld niet veilig staat en dat je het over moet maken naar een andere rekening, of dat er iets moet gebeuren met je betaalpas. De echte bank zou je nooit met dit soort verhalen bellen en zullen ook nooit vragen naar je pincode. Mocht je een telefoontje krijgen en twijfel je of de boodschap klopt, hang dan op en zoek op internet het nummer van jouw bank. Bel deze op en bespreek dan of degene die jij net hebt gesproken daadwerkelijk van jouw bank is.

Aan de deur
Je verwacht niemand, maar ineens staat er iemand van de thuiszorg of een bankmedewerker voor de deur. Voor je het weet staan ze binnen en kun je slachtoffer worden van een overval. Let altijd op bij het openen van de deur, zeker wanneer je niemand verwacht. Geef nooit persoonlijke informatie aan degene die voor de deur staat. Medewerkers van deze bedrijven moeten zich altijd kunnen legitimeren, zowel persoonlijk als met bijvoorbeeld een bedrijfspas. Laat nooit zomaar mensen binnen. Zorginstellingen, pakketbezorgers en andere organisaties geven van tevoren aan wanneer ze langskomen en wijken er meestal ook niet van af zonder dit aan te geven.

Sociale media
Eén van de meest voorkomende manier van hacken is via sociale media. Je ontvangt een berichtje van een familielid die jou vraagt om geld over te maken naar een rekening. Ze gebruiken dezelfde naam en foto als jouw familielid, deze vinden ze vaak via Facebook, maar het telefoonnummer is anders. Meestal hebben ze hier ook wel een smoesje voor. Mocht je twijfelen aan de echtheid van deze berichtjes, bel dan deze persoon op. Niet het nummer waar je net het bericht van ontvangen hebt, maar het nummer die je in je telefoon hebt staan van deze persoon. In de meeste gevallen weet deze persoon zelf niet dat zijn/haar gegevens hiervoor worden gebruikt. Maak dus nooit zomaar geld over, controleer altijd eerst of het klopt!. Maak in ieder geval geen geld over en klik ook niet op links die eventueel worden meegestuurd.

Beeld: Shutterstock door wk1003mike, fascinadora | Bron: NU.nl, omroepzeeland.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes