18921

Bizar! Op deze manier bespaar je veel geld tijdens het douchen

Bijna een kwart van het gas dat we gebruiken gaat naar het douchen, zegt Milieu Centraal. Minder lang douchen is een makkelijke manier om geld te besparen, maar wat kun je nog meer doen om kosten te verminderen? Op deze manier bespaar je geld tijdens het douchen:

Waterbesparende douchekop 
Je kunt geld en energie besparen tijdens het douchen door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Hiermee gebruik je minder water en energie, maar blijf je toch lekker douchen. Een waterbesparende douchekop kan tot wel twintig procent water besparen, en bij grote regendouches zelfs veertig procent. Deze douchekoppen laten slechts 7,2 liter water per minuut door, maar door het te mengen met lucht, voelt de straal nog steeds krachtig aan. Volgens Milieu Centraal kun je op jaarbasis ongeveer €32 per persoon besparen als je gemiddeld iets meer dan zeven minuten per dag doucht.

Thermostatische kraan
Met een thermostatische kraan verspil je geen water meer omdat je niet hoeft te wachten tot het op de juiste temperatuur is. Ook blijft het water constant warm, dus geen verspilling meer! Hiermee kun je jaarlijks ongeveer 1000 liter water besparen. Je kunt al een thermostatische kraan krijgen vanaf 50 euro. Met deze truc bespaar je veel geld tijdens het douchen.

Douche met warmtewisselaar
Als je je badkamer renoveert, kun je een warmtewisselaar (WTW) in de douche installeren. Hierbij gebruik je het warme water dat wegspoelt om het koude water alvast voor te verwarmen. Zo verbruik je 40 tot 50 procent minder gas om het water op te warmen. Er zijn twee manieren om deze te installeren:

    1. Als je een douchepijp-warmteterugwinning (WTW) wilt installeren, moet je badkamer op de eerste verdieping zijn. Deze lange dubbelwandige buis van twee meter vervangt de afvoerbuis. Het vereist een verbouwing omdat het niet onder het doucheputje komt, maar in of op de muur van de verdieping eronder, zo dicht mogelijk bij de douche. Het gebruikte douchewater stroomt naar beneden door de binnenste buis, terwijl het schone aanvoerwater naar boven stroomt door de buitenste buis.
    2. Een andere keuze is een douchepijp-warmteterugwinning (WTW) met een opvoerpomp. Hierbij wordt het afvoerwater eerst omhoog gepompt voordat het de warmtewisselaar bereikt. Dit type is handig voor appartementen of badkamers op de begane grond. Hoewel de pomp wat stroom verbruikt, is dit verbruik minimaal.

Isoleer het bad
Als je je badkamer renoveert en een nieuw bad installeert, overweeg dan om het bad te isoleren. Hierdoor koelt het water minder snel af, waardoor je niet steeds warm water hoeft toe te voegen om de temperatuur op peil te houden.

Recycledouche
Als je zowel water als energie wilt besparen, denk dan eens aan een recycledouche. Deze douche pompt het water rond, filtert en desinfecteert het met UV-licht voordat het opnieuw uit de douchekop komt. Om de temperatuur te behouden wordt er elke minuut ongeveer een liter vers warm water toegevoegd. Let op, het heeft weinig zin om een recycledouche te installeren in combinatie met een waterbesparende douchekop of warmteterugwinningssysteem.

Beeld: Shutterstock by: stockfour | Bron: margriet, essent | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes